Η αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών με την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων στο νησί με τις οποίες τιμώνται η ελληνική επανάσταση αλλά και η νικηφόρα ναυμαχία του Σεπτεμβρίου, του 1822. Λίγο έλειψε όμως, να τιναχτούν όλα στον αέρα καθώς το πλοιάριο με το οποίο θα αναπαριστούσαν τη ναυμαχία «έβαλε» νερά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ημιβυθιστεί.  Με τη βοήθεια των διοργανωτών το πλοίο ρυμουλκήθηκε και έτσι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Προηγήθηκε δοξολογία για τον εορτασμό της γενέσεως της Θεοτόκου στο εκκλησάκι της Παναγίας Αρμάτας, το οποίο έχτισαν οι Σπετσιώτες για να ευχαριστήσουν τη Θεοτόκο για τη βοήθεια της στη ναυμαχία του 1822, όταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος πλησίαζε στο στενό μεταξύ Σπετσών και Ερμιονίδας. Στόχος του εχθρού η προσβολή του νησιού και η κατάληψή του, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανοίξει η θαλάσσια δίοδος για τον ανεφοδιασμό του κάστρου του Ναυπλίου.

4 πλοία του ελληνικού στόλου παράκουσαν τις εντολές του επικεφαλής Ανδρέα Μιαούλη, και έπλευσαν ανατολικότερα από τα υπόλοιπα ελληνικά με αποτέλεσμα να απειληθούν από τα εχθρικά. Το πλοίο του Κοσμά Μπαρμπάτση, επιτέθηκε στην τουρκική ναυαρχίδα και με αυτόν τον τρόπο ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν κρίνοντας ουσιαστικά την έκβαση της ναυμαχίας.

Η αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών με την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων στο νησί με τις οποίες τιμώνται η ελληνική επανάσταση αλλά και η νικηφόρα ναυμαχία του Σεπτεμβρίου, του 1822.

Αποδίδοντας τιμές σε όλους αυτούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την πατρίδα ο αρχηγός του στόλου καθώς και οι δήμαρχοι Σπετσών και Ύδρας έριξαν στεφάνια στη θάλασσα, δίπλα στο λιμάνι της Ντάπιας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Μοιράσου το άρθρο: