Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν σήμερα στην Κρήτη, και συγκεκριμένα δύο στον νομό Χανίων και δύο στο νομό Ηρακλείου.

Στα Χανιά, δύο άντρες, ηλικίας 42 και 45 ετών, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ωστόσο, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, δε χρειάζεται να νοσηλευθούν και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε επικοινωνία με τους γιατρούς. Ο ένας εξ’ αυτών εντοπίσθηκε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της 29χρονης υπαλλήλου του δήμου Χανίων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, και στις δύο περιπτώσεις ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το πρωτόκολλο διαδικασίες.

Στο Ηράκλειο, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε έρθει από την Αθήνα και τις τελευταίες ημέρες διέμενε σε χωριό της Μεσαράς, ταυτοποιήθηκε θετικό στον Covid-19, αλλά καθώς τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ήπια παραμένουν επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό παρακολούθηση από τους γιατρούς. Ωστόσο, στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση, δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού, το ζευγάρι συμμετείχε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ήδη οι τοπικές αρχές είναι σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να ακολουθηθεί το σχετικό πρωτόκολλο.

Τα τέσσερα νέα κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων από την αρχή της πανδημίας στην Κρήτη στα 68

Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία του νησιού παραμένουν δύο άνδρες. Ένας 70χρονος που βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, χωρίς να έχει διασωληνωθεί, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ και ένας Γερμανός τουρίστας, ο οποίος νοσηλεύεται στην κλινική Covid του νοσοκομείου Χανίων. Ο 31 ετών τουρίστας, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός μετά το τεστ που του έγινε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, παρέμενε στο ξενοδοχείο καραντίνας. Ωστόσο, παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε σκόπιμη η νοσηλεία του.

Χθες πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στα σπίτια τους η σύζυγος του 70χρονου, που επίσης νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ, καθώς και δύο ακόμη νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων, μια 45χρονη και ένας 47χρονος ιερέας.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Καθημερινά γίνεται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τόσο σε κλειστές δομές -γηροκομεία, φυλακές κ.α.- και χώρους εργασίας, όσο και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και -εφόσον ζητηθεί- στους αερολιμένες Χανίων και Σητείας, ανέφερε η κ. Μπορμπουδάκη. Από τη Δευτέρα πιάνουν δουλειά σχεδόν στο σύνολό τους – οι 27 από τις 28 προβλεπόμενες στην Κρήτη – οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, που θα συμβάλλουν σημαντικά στο έργο αυτό.

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, με την δραστηριοποίηση των πρώτων ΚΟΜΥ στο νησί, έχουν διενεργηθεί 8.200 τεστ, εκ των οποίων τα 6.000 στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το οποίο πλέον θα ενισχυθεί με απογευματινή βάρδια, αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τους περισσότερους από 2.000 ελέγχους που έγιναν σε κλειστές δομές και χώρους εργασίας, δε βρέθηκε θετικό κρούσμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μανουσουδάκη

Μοιράσου το άρθρο: