«Ο κρατικός προυπολογισμός θα καλύψει τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφελείας και οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός τόνισε ωστόσο ότι η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα είναι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ , περίπου 700 εκατ. ετησίως καλύπτουν το κόστος της ηλεκτροδότησής τους. Ταυτόχρονα, οι διασυνδέσεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.

Για το έλλειμμα της ΔΕΗ ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει το βάρος των 350 εκατ. ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προηγούμενων ετών που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί μέρος του πλεονάσματος.

Με τις πρώτες διασυνδέσεις των Κυκλάδων, ο λογαριασμός των ΥΚΩ θα ελαφρύνει κατά 200 εκατομμύρια.

 Υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων μέσω υποβρύχιου καλωδίου, δίνοντας τέλος στην εξάρτηση των νησιών από τα ρυπογόνα εργοστάσια με τις ντηζελομηχανές. Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει από το Λαύριο και το σκάφος που ποντίζει το υποβρύχιο καλώδιο των 200 μέτρων πλησιάζει στις ακτές της Μυκόνου.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα ηλεκτροδοτεί από το τέλος του 2017 νησιά των Κυκλάδων, Άνδρο, Τήνο, Συρο,Πάρο , Μύκονο.

Τα ρυπογόνα εργοστάσια με τις ντιζελομηχανές περνούν σε ψυχρή εφεδρεία ενώ αναμένεται να περάσουν στο παρελθόν και τα μπλακ αουτ στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Στο πρσκήνιο εκ νέου και το θέμα των Σκουριών μετά την ανακοίνωση της Eldorando για πάγωμα των εργασιών και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μη έκδοση των αδειών. Τα επίμαχα θεματα εχουν παραπεφθεί στη διαιτησία λέει ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνοντας ότι η» επένδυση στις Σκουριές έχει νόημα εφόσον το επενδυτικό σχεδιο είναι πλήρες, δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και το εργοστάσιο μεταλλουργίας».

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι η διαιτησία που ξεκίνησε προ δεκαημέρου, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα σε τρεις μήνες και θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης: Την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Μοιράσου το άρθρο: