Δέκα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Κάποιοι βρίσκουν ήδη στέγη μέσα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

Μία από αυτούς, η 40χρονη Μασουμά από το Αφγανιστάν, έφτασε μαζί με τον γιο της στις ακτές της Μυτιλήνης τον Αύγουστο του 2018, μετά από ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι.

Μετά από μία επίσης δύσκολη διαμονή στην Μόρια, μετακινήθηκαν στην Χαλκίδα για δέκα μήνες. Και έπειτα στην Αττική. Στο ξενοδοχείο, γνώρισαν την Γκολνεσα επίσης από το Αφγανιστάν και τα δύο της παιδιά και αιτήθηκαν μαζί διαμονή σε διαμέρισμα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους για συμμετοχή στο ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

«Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ μπορεί να στηρίξει την διαμονή αναγνωρισμένων προσφύγων εφόσον και οι ίδιοι αιτηθούν την συγκεκριμένη ανάγκη», επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ Ελλάδας Χριστίνα Νικολαϊδου, προσθέτοντας ότι μέρος του ενοικίου χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ότι το ποσό είναι ανάλογο με τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα.

Η συγκατοίκηση είναι μία επιλογή που προτιμούν οι πρόσφυγες για να μοιραστούν τα καθημερινά έξοδα.

Στόχος τους είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα 10.000 πρόσφυγες θα κληθούν να εξέλθουν από όλες τις δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη σε διαμερίσματα του ΗΛΙΟΣ.

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να μην προχωρήσει η Πολιτεία στη μαζική εκκένωση των χώρων φιλοξενίας από πρόσφυγες

Την ανησυχία για τον άμεσο κίνδυνο αστεγίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκφράζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εξαγγελθείσα «μαζική και αδιάκριτη εκκένωση των χώρων φιλοξενίας» χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης.

Όπως αναφέρει το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας, ωστόσο από τα 8.752 άτομα που έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS, μόνο 1.590 άτομα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ενώ παράλληλα με την «έξωσή» τους θα διακοπεί και η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν.

Η ΕΕΔΑ σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία εφαρμογής του μέτρου. «Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή εξόδου της κοινωνίας από την περίοδο εγκλεισμού όπου η οικονομία της χώρας και το επίπεδο προστασίας των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων έχει διασαλευτεί ενώ οι πλέον ευάλωτοι αποδεδειγμένα υπέστησαν δυσανάλογο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η ΕΕΔΑ προσθέτει ότι «αντιλαμβάνεται ότι πράγματι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας παραμένουν επί μακρόν σε καταλύματα που προορίζονται για αιτούντες διεθνή προστασία, πολλές φορές πλέον των δύο ετών από την αναγνώριση τους» ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι «η διακινδύνευση των εννόμων αγαθών μιας ευάλωτης ομάδας πληθυσμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χάριν εξυπηρέτησης των αναγκών μιας άλλης ευάλωτης ομάδας. Η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη και δε χωρεί εκπτώσεων».

Η Εθνική Επιτροπή ζητάει από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην εκκένωση των χώρων φιλοξενίας χωρίς την ταυτόχρονη διασφάλιση εναλλακτικής λύσης στέγασης, να διασφαλίσει ότι τα σχέδια αποκατάστασης της Οικονομίας την επόμενη ημέρα του εγκλεισμού λόγω Covid-19 δεν παραβιάζουν την αρχή της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ομάδων του πληθυσμού, καθώς και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια ολιστική πολιτική για την ένταξη των προσφύγων ήδη από το στάδιο κατά το οποίο είναι αιτούντες άσυλο. Τέλος, ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία έναντι των προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: ΕΡΤ1 με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: