Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται τη Μεγάλη Τρίτη, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Συναντήσεις

Ο κ. Αρκουμανέας συναντήθηκε με τον διοικητή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στελέχη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.

Επίσης, συναντήσεις είχε με τον διοικητή του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργο Καμπούρη, αλλά και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτη Προβέτζα. Τέλος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συζήτησε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και ειδικότερα στο ΚΥΤ Μόριας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid 19.

Ο κ. Κύτελης παρουσίασε τις ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πληθυσμό του ΚΥΤ, ζήτησε «την άμεση αποσυμφόρηση, φύλαξη και ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό, ενώ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ειδικού χώρου καραντίνας εντός της δομής. Ανάλογα μέτρα ενίσχυσης με προσωπικό ζήτησε και για το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης, «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες του δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιηθεί αίτημα του δημάρχου για εγκατάσταση, στις αρχές Μαΐου, στο νησί, Κινητής Μονάδας Υγείας, για τη διενέργεια τεστ για τον Covid 19».

Αναχωρήσεις

Αναχωρούν τη Μεγάλη Τρίτη από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας 20 ανήλικοι πρόσφυγες, οι οποίοι το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν για τη Γερμανία.

Επίσης 20 αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για Πειραιά,με προορισμό δομές στην ενδοχώρα. Με τις τελευταίες αναχωρήσεις ο αριθμός των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας έπεσε στους 18.600.

Διευκολύνσεις

Τηλεφωνική γραμμή διερμηνείας σε 43 γλώσσες και διαλέκτους για τη στήριξη των φορέων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο εξάπλωσης του κορονοϊού λειτουργεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΕΤΑδραση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, «προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και παρανοήσεις που μπορεί να επιφέρουν ολέθρια αποτελέσματα, είναι απόλυτη ανάγκη τα στελέχη των δημοσίων φορέων υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, να έχουν τη δυνατότητα κάθε στιγμή να επικοινωνήσουν άμεσα και αξιόπιστα με τους πρόσφυγες».

Όπως σημειώνεται, με τη συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η τηλεφωνική γραμμή θα αξιοποιηθεί ευρύτερα από όλες τις υπηρεσίες που δέχονται ιδιαίτερη πίεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτός από τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη γραμμή αυτή μπορούν να καλούν δημόσιοι φορείς υγείας, σώματα ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις.
Η λειτουργία της γραμμής ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει, ανάλογα με τις ανάγκες, τουλάχιστον έως την 31η Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: