Μηδενικές παραμένουν τις πέντε τελευταίες ημέρες οι αφίξεις στη Λέσβο, ενώ το αρματαγωγό «Ρόδος» με 508 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι με άγνωστη ημερομηνία απόπλου. Στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Σάμου θα παρίσταται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στη Σάμο βρίσκονται και φορείς από τη Λέσβο που αντιδρούν στη δημιουργία μεγάλης δομής.

Το Εργατικό Κέντρο έχει προγραμματίσει νέα διαμαρτυρία.

Επικρατεί πάντως κλίμα συναίνεσης για τη μικρή δομή στη Ζερβού με χωρητικότητα 1200 ατόμων, που συνδέεται με τις προσπάθειες να κλείσει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Βαθύ,

Αγκάθι για τη νέα δομή θεωρείται  η επίταξη 216 στρεμμάτων, επτά φορές περισσότερα από τον χώρο που κατασκευάζεται.

Στη Λέσβο, αναμένεται το πόρισμα για τα αίτια της φωτιάς στη δομή δημιουργικής απασχόλησης που εξυπηρετούσε ανάγκες μικρών παιδιών αλλά λειτουργούσε και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της Μόριας.

Από τη φωτιά καταστράφηκε το σχολείο και όχι το σύνολο της δομής, η οποία κατασκευάστηκε ίμε χρηματοδότηση του ελβετικού Ερυθρού Σταυρού με εθελοντές από όλο τον κόσμο να προσφέρουν υπηρεσίες.

Δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν ότι η εκδοχή ατυχήματος περιορίζεται αφού την τελευταία εβδομάδα το κέντρο ήταν κλειστό.

Η φωτιά πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση  με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «χαοτική και επικίνδυνη κατάσταση στη Λέσβο, με παρακρατικές συμμορίες,  αλλοδαπούς νεοναζί και ένα σχολείο για προσφυγόπουλα που κάηκε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση, αναπαράγοντας άκριτα την τουρκική προπαγάνδα, λειτουργώντας ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κάτοικοι της Μυτιλήνης μιλούν ανοιχτά για εμπρησμό και καταγγέλλουν ότι «ξενόφερτα και μη ακραία στοιχεία»,  ήρθαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα νησί που επί πέντε χρόνια δοκιμάζεται από τις αφίξεις μεταναστών.

 

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη, Χάρης Ζαβουδάκης
Σχετική είδηση:Φωτιά-Λέσβος: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ δημοσιεύματα- Ένταση στον Προμαχώνα (video)

Μοιράσου το άρθρο: