Στην Αθήνα ο Ά. Τσιχανόβερ-Ομιλία για το βιοχημικό “φιλί θανάτου” (video)

Ο διάσημος ισραηλινός νομπελίστας, βιοχημικός ‘Ααρον Τσιχανόβερ, βρέθηκε στην Ελλάδα για επιστημονική συνεργασία και μίλησε σε μαθητές ιδιωτικού σχολείου. Ο πρωτοπόρος επιστήμονας αναφέρθηκε στον βιοχημικό μηχανισμό που αποκαλείται «φιλί του θανάτου» και θεωρείται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο μέσω του εντοπισμού κατεστραμμένων πρωτεϊνών και ανακύκλωσης, χωρίς ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Ο Ισραηλινός Άαρων Τσιχανόβερ, που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 2004, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, ασχολήθηκε με την καταστροφή και ανακύκλωση των πρωτεϊνών στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι με τη δημιουργία τους, όπως είχαν κάνει μέχρι τότε, άλλοι επιστήμονες.

“Αν κάποιος λέει θα θεραπεύσω τον καρκίνο, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Πρέπει να χτίζεις πάνω στο χτισμένο και πρέπει να καταλάβεις τί προκαλεί καρκίνο, δεν μπορείς να θεραπεύσεις τον καρκίνο, χωρίς να το καταλάβεις. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις το ‘Αλτσχαϊμερ χωρίς να καταλάβεις το μηχανισμό από πίσω. Πας βήμα βήμα, πρέπει, για να καταλάβεις τη βιολογία που κρύβεται από πίσω, τον μηχανισμό. Σκεφτείτε το αυτοκίνητό σας, αν δεν καταλάβεις το πρόβλημά του, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει ποτέ”, τόνισε μιλώντας σε μαθητές.

Το ανθρώπινο κύτταρο περιέχει περίπου 100.000 διαφορετικές πρωτείνες. Οι πρωτεϊνες ενισχύουν το μυικό και ορμονικό σύστημα του οργανισμού μας, πολεμούν ιούς, μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα.

Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα. Ότι οι πρωτεϊνες δεν ζούν για πολύ, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες του σώματός μας, εξήγησε ο ‘Ααρον Τσιχανόβερ, μιλώντας στο θέατρο της Σχολής Μωραίτη, με αφορμή τα 35 χρόνια του Διεθνούς Μπακαλορεά.

ΕΡτ1-Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος