Φωτό αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Με δίωρους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Στις Σέρρες έκλεισαν για λίγη ώρα το μεσημέρι τον δρόμο που οδηγεί στον Προμαχώνα στον κόμβο του Λευκώνα. Ραντεβού στο Πολύκαστρο δίνουν οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων. Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ετοιμάζει ρύθμιση για έγκαιρη αποπληρωμή παραγωγών από επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής, αύριο Πέμπτη τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας στην εθνική οδό, με την προσυγκέντρωση των Λαρισαίων αγροτών να έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις διασταυρώσεις Γαλλήνης και Αγίων Αναργύρων.

Οι αγρότες από τα Φάρσαλα της Λάρισας δίνουν ραντεβού αύριο στις 11:00, στη διασταύρωση στο Βασιλί, από όπου θα ξεκινήσουν για να κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας.

Κλειστή στο ύψος του Λευκώνα έμεινε για λίγη ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο μπλόκο που, όπως επισημαίνουν, τούς έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, έχει αρχίσει η παράταξη τρακτέρ σε κομβικά σημεία και ουσιαστικά γίνεται καταμέτρηση δυνάμεων. Προβληματίζονται πάντως για το κλείσιμο δρόμων, καθώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.

Η νεοσυσταθείσα συντονιστική επιτροπή μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας δίνει νέο ραντεβού για την Παρασκευή στο Πολύκαστρο προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πού θα στηθούν τα τρακτέρ των αγροτών το Σαββατοκύριακο.

Μέχρι στιγμής προκρίνεται η πρόταση δημιουργίας δύο μπλόκων -χωρίς όμως διακοπή της κυκλοφορίας- σε τελωνείο -πιθανότατα των Ευζώνων- και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ίσως στον κόμβο Αεροδρομίου ή στο λιμάνι.

Η βασική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η απόφαση των αγροτών από τα περισσότερα μπλόκα να μην κλείσουν δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία προκειμένου να μην δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.

Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και αν δεν συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, και οι αγρότες της Ημαθίας που για τρίτη ημέρα ενισχύουν το μπλόκο της Κουλούρας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο θέτει ως αιχμή τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Στο ίδιο μήκος και τα αιτήματα αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Επανομή, το Σχολάρι, τη Θέρμη, τη Μηχανιώνα και τα Βασιλικά, που πραγματοποίησαν τη δική τους σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης και ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Κυριακή για τις τελικές αποφάσεις.

Ρύθμιση για έγκαιρη αποπληρωμή παραγωγών

Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο συνεχίζει να απευθύνει στους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παράλληλα ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για έγκαιρη αποπληρωμή των παραγώγων από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων σε χρόνους πέρα των 60 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: Λ. Κασάπης, Χρ. Δαντσής, Χρ. Συμεωνίδου, Ελ. Χασίδου, Μ. Σταθοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: