Σημαντικό γεγονός αποτελεί η εκλογή της Τίνας Σταυρινάκη, στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (CERD) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 21.6.2019.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με χαρά και υπερηφάνεια της εκφράζει τα πιο θερμά της συγχαρητήρια και αναφέρει ότι: «Η εκλογή της και μάλιστα στην 3η θέση, συνιστά μεγάλη επιτυχία καθώς προηγήθηκε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και απαιτητική διαδικασία μεταξύ 180 Κρατών Μελών. Η CERD αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων από τα Κράτη Μέρη. Η θητεία των 9 νεοεκλεγέντων Μελών ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020.

Η Τίνα Σταυρινάκη είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με διδακτορικό δίπλωμα στο σύστημα των ατομικών αναφορών ενώπιον των Επιτροπών των Συμβάσεων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και έχει διακριθεί ιδιαίτερα για τη δουλειά της στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος. Από το 2015 έως και σήμερα συντονίζει με ιδιαίτερη αφοσίωση, εκ μέρους της ΕΕΔΑ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, του οποίου υπήρξε συνιδρύτρια το 2011».

Τέλος, η ΕΕΔΑ τονίζει ότι: «Η διάκριση της Τ. Σταυρινάκη αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΕΕΔΑ, όπως και κατά το παρελθόν η αντίστοιχη εκλογή στη CERD του πρώην Αντιπροέδρου της και νυν Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου (2002-2009). Η ΕΕΔΑ εύχεται ολόψυχα στην Τίνα Σταυρινάκη κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σε ανακοίνωσή της η Υ.Α. του ΟΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «συγχαίρει θερμά τη Σταματία Σταυρινάκη για την εκλογή της στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κατά τη διάρκεια της 28ης Διάσκεψης των κρατών μερών στις 21 Ιουνίου.

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι όργανο του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων από τα κράτη μέρη. Τα νεοεκλεγεθέντα μέλη θα ξεκινήσουν την τετραετή θητεία τους τον Ιανουάριο του 2020».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Η Σταματία Σταυρινάκη είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN), στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε το 2011. Στo Δίκτυο, το οποίο συντονίζουν η Υ.Α. και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμμετέχουν σήμερα 47 φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Το 2018, το Δίκτυο κατέγραψε 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα καθώς και διεύρυνση της βάσης αποδοχής των ρατσιστικών επιθέσεων από την κοινωνία.

Η Υ.Α. εύχεται στη Σταματία Σταυρινάκη και τα μέλη της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καλή επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Μοιράσου το άρθρο: