Τα μπαζωμένα ρέματα, οι καμμένες εκτάσεις που δεν αναδασώνονται τα ελλειπή αντιπλημμυρικά έργα και η αυθαίρετη δόμηση χαρακτηρίζονται ως οι  βασικές αιτίες της καταστροφής στη Δυτική Αττική. Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ για «προαναγγελθέν έγκλημα». Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο υπέβαλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, είχε επιλέξει με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, την περιοχή της Μάνδρας, ως το χειρότερο παράδειγμα ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Ακόμη κι ο ίδιος ο Δήμος, έδωσε το παράδειγμα, χτίζοντας αμαξοστάσιο πάνω στο ρέμα, τονίζει.

Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή της Μάνδρας, οι «Σούρες» και το ρέμα της «Αγίας Αικατερίνης».

Μέσα σε τρεις ώρες, έπεσαν 70-80 τόνοι νερού, ανά στρέμμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα σε λίγες ώρες, έβρεξε το 1/5 σε αυτό που αντιστοιχεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

O επικεφαλής Κέντρου Έρευνας Φυσικής Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζει ως σημαντικό στοιχείο της υπερχείλισης των χειμάρρων την πλήρη αποψίλωση της περιοχής από δάση.

Έτσι, οι όγκοι νερού, αδυνατώντας να συγκρατηθούν, μαζί με φερτά υλικά και λάσπη κατέβηκαν από το βουνό Πατέρα και έπνιξαν την περιοχή, έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες, παρέσυραν αυτοκίνητα, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

«Το όρος Πατέρα θα εξαφανιστεί, θα το πάρει το ποτάμι»

«‘Ολοι ξέραμε το έγκλημα, η Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει χάρτες και καταπατητές από τους χάρτες», τονίζει ο ερευνητής-περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Πετράκης.

«Δεν επιτρέπεται να λέμε στους συγγενείς των νεκρών ότι κανείς δεν ευθύνεται», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείσα για τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεις για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Μάνδρας κόστους 11 εκατ. η περιφερειάρχης τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί «εξαιρετικό δείγμα» της υπάρχουσας δυσλειτουργίας.

Συγκεκριμένα λέει : Λοιπόν εκεί έχουμε τη διευθέτηση της εκτροπής του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης. Ρέμα που έχει δώσει το όνομά του και σε έναν οικισμό που βρίσκεται επάνω του. Μαζί με αυτό υπάρχει και ένα ακόμη, οι Σούρες του Θριασίου Πεδίου για τα οποία εντάξαμε 11 εκατ. ευρώ και τα μεταφέραμε στο ΕΣΠΑ ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου χωρίς παρεμβάσεις άλλων φορέων. Αυτή τη στιγμή, τονίζει η κ Δούρου «εάν εγώ ή ο εργολάβος επιχειρήσει να ξεκινήσει εργασίες θα έχουμε αυτόφωρο διότι 11000 τ.μ. είναι ιδιωτικές εκτάσεις, δεν υπάρχουν κτηματολογικοί πίνακες, διότι κάποια στιγμή στο παρελθόν που η Κομισιόν μας χρηματοδότησε για το κτηματολόγια κάτι άλλο έγιναν τα χρήματα και δε υπάρχουν αυτοί οι πίνακες για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις».
Βεβαίως, αναγνωρίζει η περιφερειάρχης, η πραγματικότητα αυτή δεν καλύπτει αυτόν που σφουγγαρίζει τώρα το μαγαζί του ούτε αυτούς που θρηνούν τους δικούς τους μέσα στην λάσπη κυριολεκτικά. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι οφείλουμε «να θάψουμε τους νεκρούς μας και να είμαστε επιχειρησιακοί για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς δεν ακολουθεί καλό μετεωρολογικό δελτίο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Σχετική είδηση:Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Μάνδρα, Ν. Πέραμο-Στους 16 οι νεκροί (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: