Τα φονικά χαρακτηριστικά της πύρινης λαίλαπας, όπως τα εξηγούν οι επιστήμονες (video)

Αναζητώντας τα αίτια της τραγωδίας, που βύθισε στο πένθος τη χώρα, πανεπιστημιακοί και ειδικοί καταγράφουν κάθε πτυχή της φονικής πυρκαγιάς, επιχειρώντας να απαριθμήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ψυχές και στον αφανισμό έναν ολόκληρο συνοικισμό.

Για ακραίο καιρικό φαινόμενο και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 124 χιλιομέτρων την ώρα ευνοώντας την γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, κάνουν λόγο μετεωρολόγοι.

Πυρκαγιά Ανατολικής Αττικής: Λεπτομερής απεικόνιση του ανέμου

Οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, στους περισσότερους δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου. Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής και έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37-38°C σε πολλούς σταθμούς ανατολικά) και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Μέτωπο δεν υπήρχε, στροβιλισμός και τοπικές ανεμοθύελλες συνέβαλαν καθοριστικά στην φονική εξάπλωση.

«Θα καταγραφεί στα χρονικά ως η μοναδική πυρκαγιά, που είχε τόσα πολλά θύματα, σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε τόσα θύματα. Αναζητούμε τους παράγοντες αυτού του ολέθρου. Γιατί όλεθρος είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση».

Πηγή: meteo.gr, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος