“Τα λύματα δεν μας δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο” – Πώς οδηγήθηκε η Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και ο Αργύρης Οικονόμου Δήμαρχος Ελευσίνας μίλησαν στην ΕΡΤ1 σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα αλλά και των περιοχών της Δυτικής Αττικής οι οποίες τέθηκαν σε Lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι ενθαρρυντικό ότι έχει πέσει ο δείκτης θετικότητας. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει, μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία, ένας συνδυασμός που να ισορροπεί ανάμεσα στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

«Σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες εβδομάδες. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε περιοχές υψηλού κινδύνου», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Μία ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, εδώ και περίπου 9 μήνες προσπαθεί να βάλει το δικό της λιθαράκι στην έγκαιρη διάγνωση του κορονοϊού πραγματοποιώντας μετρήσεις στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας και καταγράφοντας την παρουσία και την τάση του Sars – Cov2 στην Αττική.

«Ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει τη χωρική ανάλυση του ιικού φορτίου στα δείγματα. Παίρνουμε ένα δείγμα καθημερινά απο την Ψυττάλεια, οπότε έχουμε μια συνολική εικόνα για το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είμαστε σε συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση της αποχέτευσης να στήσουμε δειγματολήπτες σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει μια σταθεροποίηση του ιικού φορτίου κατά μέσο όρο την εβδομάδα στο λεκανοπέδιο. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αύξηση αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από αυτές που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η οποία αριθμεί και τους περισσότερους θανάτους από Covid-19 πανελλαδικά, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους.

«Οποιαδήποτε αύξηση κινητικότητας είτε με την ευκαιρία εορτών είτε αθλητικών ή πολιτικών εκδηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα μια αναζωπύρωση που στην περίπτωση του sars-cov-2 διαπιστώνεται μια με τρεις εβδομάδες μετά την εκδήλωση. Έχει γίνει κοινή γνώση σ’ όλους να προσέξουμε τώρα ώστε το 2021 να μας βρει σε καλή κατάσταση και με τη δυνατότητα του εμβολιασμού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

«Υπάρχει σημαντική διακύμανση εντός της εβδομάδας γιατί φαίνεται καθαρά στο ιικό φορτίο στα λύματα αλλά και στον πληθυσμό στον οποίο υπολογίζεται μέσα από αυτή την τεχνική κάθε μέρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής οτι υπάρχει μια μετακίνηση του πληθυσμού. Από τις περιοχές που είναι εκτός αποχετευτικού συστήματος ΕΥΔΑΠ μέσα στην εβδομάδα αυξάνεται ο πληθυσμός των ατόμων και μετά το σαββατοκύριακο πάλι φεύγει. Ενδέχεται να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, αυτό σημαίνει οτι δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα στην κοινότητα», υπογράμμισε ο καθηγητής Θωμαϊδης.

«Για να χτιστεί η συλλογική ανοσία που απαιτεί εμβολιασμό σε 60 – 70% του πληθυσμού θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες κατά την διάρκεια των οποίων θα υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων. Έχει μεγάλη σημασία για το άμεσο μέλλον η τεχνική που χρησιμοποιεί το εργαστήριο του κ. Θωμαϊδη όπως και άλλα εργαστήρια. Η τεχνική αυτή θα επιτρέψει την εφαρμογή μέτρων καθώς θα διαπιστώνονται περιοχές που υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου», συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Moderna.

«Έχουμε μια ενθαρρυντική είδηση οτι εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna αλλά βεβαίως γνωρίζουμε ότι για μεγάλη χρονική περίοδο το εμβόλιο αυτό θα χορηγηθεί αποκλειστικά στις ΗΠΑ καθώς το αμερικανικό κράτος επένδυσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανάπτυξη του εμβολίου», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα το πρωί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τρέχον ολικό απαγορευτικό lockdown καθώς όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

«Όταν επισημάνθηκε το πρόβλημα εμείς ως δήμος Ελευσίνας στις προτάσεις που κάναμε θεωρήσαμε ως πιθανές εστίες μετάδοσης είτε το μεγάλο αριθμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, είτε το λιμάνι το οποίο είναι θαλάσσια έφοδο της χώρας. Δεν υπάρχουν στον δικό μας δήμο ειδικές κοινότητες πληθυσμού οι οποίες δεν συμμορφώνονται στα ειδικά μέτρα επιτήρησης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, δήμαρχος Ελευσίνας.

«Οι μετακινήσεις σήμερα είναι αδιάλειπτες από την Αθήνα προς την Ελευσίνα μεταφέροντας με ΜΜΜ ή με ΙΧ εργαζόμενους. Γιαυτό και εμείς ως δημοτική αρχή είχαμε προτείνει υποχρεωτικό έλεγχο μετακινήσεων είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από τους ιδιοκτήτες αυτόνομα. Προσπαθούμε να εικάσουμε ποιά είναι η αιτία που διαμορφώθηκε η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Οικονομου

Σχετικά με το αν θα μπορούσε ο εμβολιασμός να αλλάξει τη σειρά του και να εστιάσει σε μια περιοχή με αυξημένα κρούσματα ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως εμβολιασμός θα κατευθυνθεί ανάλογα με τον κίνδυνο. Αν μια περιοχή η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει μια επιβάρυνση και αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με επικέντρωση του εμβολιασμού τότε θα κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι αν κάποιος κάνει το εμβόλιο θα πρέπει και οι δύο δόσεις να είναι της ίδιας εταιρείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος