Με βαθιά οδύνη και βουβά πρόσωπα οδήγησαν στην τελευταία του κατοικία στο Πρώτο Νεκροταφείο τον Σταύρο Τσιώλη η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός της τριλογίας των γυναικών πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Έναν γλυκό άνθρωπο, έναν εργάτη της τέχνης, όπως τον χαρακτήρισαν, τον Σταύρο Τσιώλη, αποχαιρέτησαν στο Πρώτο Νεκροταφείο, η οικογένειά του, φίλοι και συνάδελφοί του.

Οι ταινίες του βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία.

Ο Σταύρος Τσιώλης, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Η πρώτη ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968.

Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας. Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη

Μοιράσου το άρθρο: