Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλλε ισόβια για κάθε μια από τις τέσσερις δολοφονίες που διέπραξε ο Κώστας Πάσσαρης το μακρινό 2001, συν 71 χρόνια κάθειρξης κατά συγχώνευση, και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ωστόσο οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής, καθώς ενδέχεται να παραγραφούν τα αδικήματα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στους επόμενους 19 μήνες με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο Πάσσαρης αποφυλακίζεται από τις φυλακές της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2020.

Η εισαγγελέας νωρίτερα ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο, που κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας, για όλες τις πράξεις που του αποδίδονται στο κατηγορητήριο, μεταξύ των οποίων και η αιματηρή απόδρασή του από το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», τον Φεβρουάριο του 2001, όπου σκότωσε εξ’ επαφής δύο αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών.

Ζήτησε, επίσης, να μην του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς που ζητά η υπεράσπισή του, καθώς, όπως ανέφερε η εισαγγελέας, για την αναγνώριση απαιτείται θετική δράση του κατηγορουμένου. «Ο κατηγορούμενος δεν έχει αποκαλύψει κανένα στοιχείο για την υπόθεση της απόδρασής του, όπως πού βρήκε το πιστόλι. Δεν αρκεί η καλή διαγωγή στη φυλακή. Δεν είναι μεταμέλεια οι εκθέσεις ζωγραφικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος λειτούργησε ψυχρά, νηφάλια με ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στα θύματά του, με εμφανή έλλειψη ηθικών αναστολών και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται», τόνισε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός.

Η Πολιτική Αγωγή, από την πλευρά της, ζήτησε να μην εισακουστεί η υπεράσπιση, καθώς ο Κώστας Πάσσαρης είναι ένας «αδίστακτος εγκληματίας που προσποιείται για τη μετάνοιά του» . Κατά τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, ο Πάσσαρης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην εγκληματική ιστορία του τόπου «που προσομοιάζει με τον «Ορέστη» της Κύπρου με μοναδική διαφορά τους πως ο Κύπριος έβαζε τα πτώματα του σε βαλίτσες, ενώ ο Πάσσαρης τα άφηνε στον δρόμο ελεύθερα».

«Άργησε η δικαιοσύνη- Κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων»

Η αδερφή του Διονύση Αλεβιζόπουλου δήλωσε ότι «ναι μεν η δικαιοσύνη έκανε το σωστό αλλά άργησε», ενώ και ο δικηγόρος της οικογένειας επίσης επεσήμανε ότι «άργησε πολύ να αρχίσει η δίκη, και 18 χρόνια μετά υπάρχει άμεσος κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα».

Συνήγορος: «Διαφορετικός άνθρωπος που αποδέχεται όλες του τις πράξεις»

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Ανδρ. Ταγαράκης, τόνισε ότι ο εντολέας του αντιπροσωπεύει μια «σπάνια περίπτωση ανθρώπου που έχει μετανοήσει για τα εγκλήματα που έκανε»

«Έπειτα από 18 χρόνια τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος;». Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, από τις συνολικά πέντε ανθρωποκτονίες που έχουν αποδοθεί στον Κ. Πάσσαρη, δεν αποδέχεται μόνο εκείνη του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ληστείας πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ.

«Για τη δολοφονία της ιερόδουλης Βουλγάρας, παρά το ότι δεν υπήρξε καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο κατά τη διαδικασία, ο εντολέας μου μού διεμήνυσε ότι επιθυμεί να την ομολογήσει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: ‘Αννα Βλαχοπαναγιώτη

Μοιράσου το άρθρο: