Θεοδωρίδου: Δεν συσχετίζουν τους θανάτους ηλικιωμένων με τον εμβολιασμό οι αρχές της Νορβηγίας

Δεν υπάρχει συσχέτιση θανάτων με την εφαρμογή του εμβολίου κατά της Covid αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός φαρμάκων της Νορβηγίας, έκανε γνωστό στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για μια σειρά θανάτων στη Νορβηγία σε υπερήλικες.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Νορβηγίας εξέτασε διεξοδικά τα συγκεκριμένα περιστατικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε πως “μάλιστα τονίζουν ότι ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό για αυτές τις ηλικίες”.

Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία “με μία ίσως ιδιαίτερη έμφαση στο ότι άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα με σοβαρότατα υποκείμενα προβλήματα, με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ισως επιφυλακτικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις για τον εμβολιασμό”.

Ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών. Αναφερόμενη, κατά την αποψινή ενημέρωση, στις παρενέργειες, είπε ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.

Η κ. Θεοδωρίδου απαντώντας σε εκείνους που ρωτούν αν το εμβόλιο προκαλεί νόσο είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.

Για το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος