Θεσσαλονίκη: Αρχές του 2025 θα ολοκληρωθεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο

Στις αρχές του 2025 προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένο στα έργα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και το οποίο θα λειτουργήσει ως ΝΠΙΔ πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για ένα έργο που γίνεται για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και το οποίο θα αποτελέσει την ναυαρχίδα των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για την πορεία του έργου, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Όπως σημείωσε ο κ. Δρακόπουλος, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα έχει μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, θα περιβάλλεται από χώρο πρασίνου και θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές νοσηλείας, με σεβασμό στα νοσηλευόμενα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τόνισε ακόμη ότι τα έργα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία γίνονται όχι για να αναπληρώσουν, αλλά για να συμπληρώσουν του Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα είναι πρότυπο και θα είναι αντάξιο των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων. Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ανέφερε ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ (όπως λειτουργεί το Παπαγεωργίου και το Νοσοκομείο Κομοτηνής) και θα είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ. Σημείωσε, ότι στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα μεταφερθούν κάποιες από τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων της πόλης, θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα μετακινηθεί από Παιδιατρικές Κλινικές του ΕΣΥ και του ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις. Ανέφερε ακόμη ότι τα θέματα της δημιουργίας παιδοκαρδιοχειρουργικής πτέρυγας, τμήματος συγγενών καρδιοπαθειών, Κέντρου Ψυχικής Υγείας για παιδιά, καθώς και ξενώνα για τις οικογένειες των νοσηλευόμενων παιδιών, θα εξεταστούν προσεχώς στη συζήτηση για τον εμπλουτισμό του κλινικού προγράμματος. Επίσης σημείωσε ότι στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα μπορούν να κάνουν ειδικότητα οι γιατροί, καθώς θα μεταφερθούν εκεί Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές. Όσον αφορά το θέμα των οδικών υποδομών για την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βελτιώσει την προσβασιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW έχει προχωρήσει στο στάδιο της οριστικής μελέτης του έργου. Tο Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει το κλινικό πρόγραμμα του Νοσοκομείου, ενώ, με πρωτοβουλία του ΙΣΝ και σε στενή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και την Πρωτοβουλία για την Υγεία ΑΕ, διερευνάται ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου κλινικού προγράμματος του Νοσοκομείου, καθώς και η πιθανότητα δυνητικών συνεργασιών. Παράλληλα, το ΙΣΝ και το Ελληνικό Δημόσιο επεξεργάζονται την επιμέρους σύμβαση δωρεάς που πρόκειται να κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά και την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ιατρική Σχολή του, καθώς τα αποτελέσματα των συνομιλιών δύνανται να διαμορφώσουν περαιτέρω το κλινικό πρόγραμμα του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, με την προϋπόθεση της αρωγής, συνεργασίας και σχετικών εγκρίσεων από όλους τους συμμετέχοντες (Πανεπιστήμιο, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας, ΙΣΝ). Οι μελέτες των έργων υποδομής για τις οδικές συνδέσεις και τη σύνδεση του Νοσοκομείου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, που υλοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν ολοκληρωθεί και η δημοπράτησή τους επίκειται, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2022.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος