Το ελαιόλαδο «ασπίδα προστασίας» από τη νόσο Alzheimer

Τρεις κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ημερησίως, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας από την νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πιλοτική τυχαιοποιημένη μελέτη MICOIL, στο πλαίσιο της οποίας, επιστήμονες από το ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού, υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής αγουρέλαιου, έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και της μεσογειακής διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησιακού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Πρόκειται για  μία πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και έπειτα από 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer, παρά μόνο αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών, εστιάζει στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου στο στάδιο της αμνησιακού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Η μελέτη έδειξε ότι μία μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία, σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή. Στη διατροφή της μίας ομάδας προστέθηκε ποσότητα 50ml (τρεις κουταλιές της σούπας) αγουρέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, στη διατροφή της δεύτερης ομάδας προστέθηκαν 50ml έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μέτριας περιεκτικότητας σε φαινόλες, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μόνο μεσογειακή διατροφή, χωρίς επιπλέον ποσότητα ελαιόλαδου.

Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών αγουρέλαιο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες, συγκριτικά με την μεσογειακή διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4, δηλαδή ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση.

Οι φαινόλες είναι ουσίες, οι οποίες μπλοκάρουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών,  αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες, και καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Στη δεύτερη αξιολόγηση, ύστερα από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

“Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για την νοητική εξασθένηση”, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, κ. Μάγδα Τσολάκη.

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: κ. Ευτυχία Λαζάρου, κ. Μάχη Κοζώρη, κ. Νίκη Πετρίδου, κ. Ειρήνη Ταμπάκη, κ. Ιουλιέττα Λαζάρου,κ. Μαρία Καρακώτα, κ. Ιορδάνη Σαουλίδη, κ. Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κ Προκόπιο Μαγιάτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος