To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του

Μετράει ήδη 23 χρόνια δράσης, γεμάτα με παρεμβάσεις και σημαντικό έργο. Σε εποχές που δημιουργούν συνεχώς απειλές για την προστασία των δασών αλλά και για την ύπαρξη των ειδών που ζουν σε αυτά, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρεμβαίνει για μια σειρά από απειλούμενα είδη. Για όλα αυτά, μίλησε στο ert.gr, ο Πάνος Στεφάνου Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

-Πότε ιδρύθηκε ο Αρκτούρος και ποια ανάγκη τον δημιούργησε;

-“Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992. Ουσιαστικά ιδρύθηκε για να αποτρέψει και τελικά να εξαλείψει τη βάναυση εκμετάλλευσης της αρκούδας-χορεύτριας από τους «αρκουδιάρηδες», αλλά και για να προσφέρει φιλοξενία σε όλες τις αιχμάλωτες αρκούδες που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Αυτό το πέτυχε με τη δημιουργία το 1993 του Καταφυγίου της Καφέ Αρκούδας”.

To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του -Ποιο είναι το έργο του και σε ποιες περιοχές αναπτύσσει τη δράση του;

-“Οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατά κύριο λόγο αναπτύσσονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σήμερα λειτουργει το Περιβαλλοντικό Κέντρο που αποτελείται από τα Καταφύγια της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο, το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα και το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας. Παράλληλα στο πλαίσιο της προστασίας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από άγρια ζώα λειτουργεί το Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού, μέσω του οποίου διαθέτει δωρεάν σε κτηνοτρόφους στην Ελλάδα περισσότερα από 100 κουτάβια το χρόνο.

Η λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης επεμβαίνει σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και ατυχημάτων της άγριας πανίδας όλο το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί προγράμματα περίθαλψης και επανένταξης στη φύση ορφανών αρκούδων, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο επανεντάξεις. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί επίσης έναν από τους πυλώνες στο έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που συστηματικά ευαισθητοποιεί περιβαλλοντικά κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000 μαθητές.

Παράλληλα, στα 23 περίπου χρόνια λειτουργίας έχει υλοποιήσει προγράμματα επιστημονικής έρευνας για την αρκούδα και το λύκο στην Ελλάδα, τα δάση καθώς και για την απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τέλος, ο αγώνας κατά της αιχμαλωσίας άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους είναι διαρκής.
Η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε από την Καφέ Αρκούδα (Ursus arctos) γιατί το είδος αυτό προσφέρει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και συγκεκριμένης προσέγγισης στα ζητήματα διαχείρισης των ορεινών, δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Μετά το 1996, οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διευρύνθηκαν και περιέλαβαν σταδιακά άλλα είδη της άγριας ζωής (λύκο, αγριόγιδο, βίδρα κ.λπ.) και δράσεις διατήρησης συγκεκριμένων τύπων οικοτόπων (κυρίως δασικού και ορεινού χαρακτήρα), καθώς και περιοχών που έχουν προταθεί να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και EMERALD”.

To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του-Στα χρόνια λειτουργίας του Αρκτούρου, έχουν υπάρξει αλλαγές προς το καλύτερο στον τομέα που παρεμβαίνει και αν ναι ποιες είναι αυτές;

-“Το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ βελτιώνεται διαρκώς χάρις στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης ορφανών αρκούδων, το οποίο πλέον είναι σε θέση να φέρει εις πέρας η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Είναι ένα δύσκολο, πρωτοποριακό και πολύμηνο εγχείρημα που περιλαμβάνει τη στενή φροντίδα και ανατροφή νεογέννητων αρκούδων που χάνουν τη μητέρα τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την ανατροφή και περίθαλψη, την εκπαίδευσή τους από ειδικούς του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην αναζήτηση τροφής και αποφυγής των ανθρώπων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την επιστροφή της αρκούδας στο φυσικό περιβάλλον και την παρακολούθηση του στίγματός της για 1-2 χρόνια ούτως ώστε να γνωρίζουμε εάν τα κατάφεραν!”.

To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του-Πώς αντιμετωπίζουν τον Αρκτούρο τοπικοί φορείς αλλά και μεμονωμένοι κάτοικοι των περιοχών που δρα;

-“Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λόγω της πολυετούς δράσης του τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι δημιουργική και καλλιεργείται διαρκώς ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στα προβλήματα που προκύπτουν. Παρομοίως και οι κάτοικοι στις περιοχές δράσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ζητούν τη συνδρομή του στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν κυρίως σε ορεινές περιοχές λόγω της εγγύτητας κατοικημένων οικισμών σε βιότοπο αρκούδας και λύκου”.

To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του-Υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις από άλλες χώρες και αν ναι πόσο έχει ωφελήσει;

-“Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει επιδιώξει διεθνείς συνεργασίες τόσο με οργανώσεις στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, όσο και άλλες στην Κεντρική Ευρώπη σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων. Τα ωφέλη που προκύπτουν από τέτοιου είδους συνεργασίες είναι πολλαπλά με κυριότερα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιτυχημένων πρακτικών, τη συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων και δράσεων και την άσκηση πίεσης για την αποτελεσματικότερη προστασία των άγριων ζώων”.

To ert.gr παρουσιάζει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τα 23 χρόνια δράσης του-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Αρκτούρου;

-“Οι στόχοι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παραμένουν διαρκείς και συνεπείς. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής στη χώρα μας είναι ένας διαρκής αγώνας. Ταυτόχρονα όμως ο επόμενος στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν αρμονικότερης συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα”.

Ενημερωθείτε για τη δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο http://www.arcturos.gr/

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος