Το Σάββατο η πρώτη παρτίδα του εμβολίου στην Ελλάδα – Συναγερμός για τη μετάλλαξη κορονοϊού

Συμπληρώνονται και τα τελευταία κομμάτια στο γιγάντιο παζλ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, της μεγαλύτερης υγειονομικής επιχείρησης εν καιρώ ειρήνης στην παγκόσμια ιστορία. Ο δρόμος για την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη άνοιξε επισήμως, καθώς η Κομισιόν ενέκρινε την αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, λίγες ώρες μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) . Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα των ευρωπαίων εταίρων της.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα εμβόλια θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα κράτη-μέλη από το Βέλγιο και συγκεκριμένα από το εργοστάσιο της Pfizer στην μικρή πόλη Πουρς.

“Είμαστε μαζί σε όλο αυτό” τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αυτός είναι “ένας πολύ καλός τρόπος για να τελειώσει αυτός ο δύσκολος χρόνος και επιτέλους να ξεκινήσει η αλλαγή σελίδας”.

Ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού στη χώρα μας έγιναν γνωστές στην πρώτη ενημέρωση για τον προγραμματισμό και την πορεία του εμβολιασμού.

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων του εμβολίου.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι, για συμβολικούς λόγους, μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Θα ακολουθήσουν 250 υγειονομικοί στις 27 Δεκεμβρίου στα 5 νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας , Σωτηρία).

Στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή εμβολίων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων (83.850 δόσεις), μέχρι τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και έως το τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις.

Θα προστεθούν μέσα στον Ιανουάριο και οι δόσεις εμβολίων απο την Moderna και την AstraZeneca.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Εντός του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορoνοϊού στα άτομα 85 ετών και άνω.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Σε καμία περίπτωση όμως, τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Τριψήφιος ήταν και πάλι το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Καταγράφηκαν 526 νέες μολύνσεις, 85 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 505 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Επιχείρηση “Ελευθερία”

Προκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Με ειδικά φορτηγά, υπό συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, θα μεταφερθούν τα εμβόλια σε πέντε κομβικά σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι υπερκαταψύκτες.

Η μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει σε ειδικά ισοθερμικά κιβώτια.

“Θα μας γλυτώσει από την πανδημία, θα παρουμε τις ζωές μας πίσω”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

“Ελπίζω ότι θα είναι κατανοητά από όλους η σημασία και η σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Σ΄ αυτή τη συγκυρία είναι το πιο σημαντικό που έχουμε μπροστά μας κι ελπίζω όλοι να το αντιληφθούμε” τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

“Το πιο βασικό όμως είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, από τη στιγμή που είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να αδειοδοτούν τέτοιου είδους προϊόντα” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση νέου στελέχους του κορονοϊού, πιο μεταδοτικού από το πρώτο. Η μετάλλαξη εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και από εκεί έκανε την εμφάνισή της και σε άλλες χώρες. Οι επιστήμονες πάντως καθησυχάζουν ότι το νέο αυτό στέλεχος είναι λιγότερο θανατηφόρο και δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η επιστημονική κοινότητα συνιστά ψυχραιμία καθώς, αν και είναι πολύ νωρίς για να έχει σαφή εικόνα της δυναμικής που έχει το νέο στέλεχος του ιού, βεβαιώνει ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου έφτασε να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να πέρασε σε Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και εκτός Ευρώπης σε Αυστραλία και Νότια Αφρική.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της λοίμωξης που να σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή.

“Αν υπάρχει ένα καλό νέο, είναι ότι δεν φαίνεται να επιδεινώνει την πορεία της νόσου και αυτό είναι σημαντικό” σχολίασε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας, Μαρκ Ουόλπορτ.

“Μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος, αλλά δεν πιστεύω ότι αλλάζει την επιθετικότητα της νόσου” δήλωσε ο Δρ. Συμεών Ναντέλ, Υπεύθυνος ΜΕΘ.

“Το συγκεκριμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία παρουσιάζει κάποιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού, στη λεγόμενη ακίδα. Παρά τις υποθέσεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, η επιθετική του φύση και η αντίδρασή του στα εμβόλια δεν φαίνεται να αλλάζουν” υπογράμμισε ο Τζοβάνι Ρέζα, στέλεχος του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

“Το σχετικά πρωτότυπο είναι ότι παρουσίασε σχετικά μεγάλο αριθμό μεταλλαγών που ανιχνεύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα” είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

“Δεν ανησυχούμε γιατί το εμβόλιο στοχεύει διαφορετικές περιοχές της εξωτερικής πρωτεΐνης του ιού” σημείωσε ο κ. Παρασκευής.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το νέο στέλεχος του ιου να έχει φτάσει και στη χώρα μας.

“Αν είναι στη χώρα, που πιθανόν να είναι, ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει απομονωθεί και στη χώρα μας, σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα γιατί είναι η μεταδοτικότητα που αυξάνει” τόνισε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

“Το πιθανότερο είναι ο ιός που είχαμε στην Καστοριά που θανατώθηκαν τα μινγκ να είναι αυτός ο ιός. Δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι η ίδια σύνθεση αλλά ξεκίνησε από την Ισπανία το καλοκαίρι, ήταν στη Δανία τον Οκτώβριο” εκτίμησε η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Άλλο ένα ερώτημα είναι από πού προήλθε το νέο στέλεχος του κορονοϊού. Το πιθανότερο, κατά τους επιστήμονες, είναι πως εμφανίστηκε σε ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό με αποτέλεσμα το σώμα του να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για την μετάλλαξη του ιού.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ : Μαρία Σταθοπούλου, Θεοδότα Τσιόπρα, Σόνια Φίλη

Ανταπόκριση (Βρυξέλλες) : Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος