Το σχέδιο ανάκαμψης του Τουρισμού-Η αγωνία για το Εμπόριο και την Εστίαση

Οι δυσκολίες στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στις Περιφέρειες και στα νησιά, η αγωνία στις τοπικές κοινωνίες για το εμπόριο, την εστίαση και τις θέσεις εργασίας ήταν στην ατζέντα της χτεσινής εκπομπής της ΕΡΤ1 “Δέκα” .

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συζήτησης που συντόνισαν ο Φάνης Παπαθανασίου και η Νικόλ Λειβαδάρη με τους καλεσμένους του “Δέκα”:

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
“Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη για το νησί μας. Το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης είναι από τον τουρισμό. Περιμένουμε με αγωνία τις ανακοινώσεις για τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν δίνει την ευελιξία που χρειάζεται. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τη Γερμανία από την οποία πέρσι είχαμε τους περισσότερους τουρίστες στη Κρήτη.
Πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα SURE με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Κι εδώ καθυστερεί η Ευρώπη”.

Μανώλης Γιαννούλης – πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Χανίων
“Τα μέτρα που περιμένουμε πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και βιώσιμα για τις επιχειρήσεις. Συζητούνται κάποιες διακρατικές συμφωνίες με την Αυστρία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και τη Κύπρο, όπως αυτές οι αγορές είναι πολύ μικρές για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική αγορά. Είναι συμπληρωματική για τον τουρισμό της Κρήτης. Κανένα ξενοδοχείο της Κρήτης δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην ελληνική αγορά. Για φέτος τους ξεχνάμε τους Βρετανούς.
Αν διασφαλιστούν η μετάβαση και η διαμονή μπορεί να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όμως, όπως εξελίσσεται η κατάσταση έχει χαθεί και ο Ιούλιος. Δεν μπορούν τα ξενοδοχεία να χτίσουν πληρότητες αν ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου. Αν καθυστερήσει η ζήτηση, ίσως τα περισσότερα ξενοδοχεία να μη μπορέσουν ν’ ανοίξουν”.

Φάνης Σπανός – Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
“Η Στερεά Ελλάδα είναι μια οικονομία που έχει τα πάντα. Ξεδιπλώνουμε ένα σχέδιο που αφορά σε όλους τους κλάδους. Το σίγουρο είναι ότι οι τζίροι που χάθηκαν, την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, στο εμπόριο και στην εστίαση, δεν αναπληρώνονται. Χρειαζόμαστε μια ανέξοδη προσαρμογή στη νέα εποχή.
“Εχουμε μια δύσκολη άσκηση να λύσουμε. Η ιδιαιτερότητα στη Στερεά Ελλάδα είναι ότι το μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης είναι οικογενειακές. Δεν μπαίνουν στα κριτήρια μιας πολυεθνικής έχει αλυσίδα ξενοδοχείων που λέει εύκολα “θα κλείσω κάποια και θα κρατήσω ανοιχτά κάποια άλλα”. Είμαστε πιο θωρακισμένοι”

Θύμιος Καραΐσκος – Δήμαρχος Λαμίας
“Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός. Έχουμε ανοίξει πλατφόρμα διαλόγου με τους επιχειρηματίες, δημιουργούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με πρωτοβουλίες που θα φέρουν και κλίμα ευεξίας και θέσεις εργασίας στην αγορά.
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Κάποιες επιχειρήσεις με δυσκολία θ ανοίξουν και με δυσκολία θ αντέξουν. Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρξει απαλλαγή ή μείωση των δημοτικών τελών”

Μερόπη Υδραίου –  δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
” Η Κέρκυρα παραμένει ένας καθαρός και ασφαλής προορισμός. Δείξαμε έγκαιρα αντανακλαστικά. Όμως η τουριστική μας οικονομία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Πάνω από το 80% του πληθυσμού βιοπορίζεται από τον τουρισμό. Η αγωνία μας είναι να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα που θα μας κρατήσουν ασφαλείς και παράλληλα θα επιτρέψουν στον κόσμο να κάνει τις διακοπές του και να περάσει όμορφα.
“Εκεί που είναι εφικτό θα μεγαλώσουμε το χώρο στην εστίαση για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να μη χαθούν οι θέσεις ερ.γασίας.
“Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις εμβληματικές εκδηλώσεις του νησιού, αυτές που έχουν ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος