Το σχέδιο για την προώθηση της Ανακύκλωσης και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσίασε στο Ζάππειο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, στην υλοποίηση του.

66 οχήματα ανακύκλωσης σύντομα θα εμφανιστούν και θα μετακινούνται συνεχώς σε 1000 πράσινα σημεία στους δήμους της Αττικής, ενώ ο νέος στόλος απορριματοφόρων για βιοαπόβλητα, αποτελείται από 80 σύγχρονα οχήματα που θα μαζεύουν τα βρώσιμα και έλαια από τους 9.000 καφέ κάδους με τους οποίους θα εφοδιαστούν και οι 66 δήμοι της Αττικής.

Ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε οτι ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμάτων περιλαμβάνουν τρεις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Φυλή, Γραμματικό Σχιστό) με τη συμβολή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο, ο κ Πατούλης αναφέρθηκε και στην οριστικοποίηση αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ ως το τέλος Μαρτίου καθώς και στην υποστήριξη των Δήμων με πόρους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, από το ΠΕΠ Αττικής προκειμένου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και να προωθήσουν τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Για τον τερματισμό της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή τέθηκε ως προτεραιότητα:

  • Η κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή. Του Πειραιά στο Σχιστό. Και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.
  • Η άμεση αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων, ώστε να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.
  • Η δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων , καταρχήν εντός του χώρου των ΜΕΑ αλλά και σε νέες διαδημοτικών ΜΕΒΑ.

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού ο κ Πατούλης τόνισε ότι:

  • Το ΕΜΑ Λιοσίων θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.
  • Η ΜΕΑ Γραμματικού θα ολοκληρωθεί το 2025.
  • Το ίδιο διάστημα και οι άλλες δύο ΜΕΑ (Φυλής και Σχιστό) οι οποίες θα εκτελεστούν ως έργα ΣΔΙΤ, με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηαμτοδότηση για την εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή (καφέ κάδοι, οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία).

Επίσης, χρηματοδοτείται το 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκατ. ευρώ.

«Σημαντική μέρα για την Αττική», η σημερινή καθώς «σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευτεί γρήγορα και αποφασιστικά σε μια οριζόντια λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «η αρχή γίνεται από τη μαύρη τρύπα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενώ συλλέγει το 40% των απορριμμάτων όλης της χώρας».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ένα «ρεαλιστικό και καινοτόμο σχέδιο» της Περιφέρειας Αττικής.

 

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο: