Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εξήλθε αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. To σεισμογραφικό σκάφος και τα πλοία που το συνοδεύουν κινούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν την πορεία του «Oruc Reis». Τι θα πράξει από εδώ και μετά θα φανεί, αν δηλαδή θα συνεχίσει τις υποτιθέμενες έρευνες ή αν τυχόν θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Όπως φαίνεται από την υπηρεσία marine traffic που καταγράφει την πορεία των πλοίων, το «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά.

Σημειώνεται ότι μετά την είσοδό του στην κυπριακή ΑΟΖ – με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία – θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX, καθώς κινείται με ταχύτητα 5 κόμβων.

 

Η παρουσία των δύο στόλων στο Αιγαίο είναι ακόμα έντονη, με τα τουρκικά πλοία να βρίσκονται περισσότερο προς τα παράλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή δεν μπορούν να πάρουν θέσεις που είχαν τις προηγούμενες ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου από το ελληνικό Επιτελείο έχει ζητηθεί η διατήρηση στο 100% της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσουν απόλυτα αποτρεπτικά όπου απαιτείται.

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φλορανς Παρλί, η οποία εξέφρασε την πάγια θέση της γαλλικής διπλωματίας στηρίζοντας απόλυτα τις ελληνικές θέσεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού κράτους για πλήρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και δικαιωμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: