Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Με την απόφαση αυτή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.500 περιοχές της χώρας.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • ‘Εως τις 17 Μαρτίου οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες
  • Τον Μάιο οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις νέες τιμές ζώνης και τον ΕΝΦΙΑ
  • Τον Αύγουστο του 2020 αναμένεται η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές.

Η τιμή ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι εκτιμητές αναφέρεται σε καινούργιο ακίνητο, ενώ για τα παλαιά απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική τους αξία μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες – διαμερίσματα άνω των 26 ετών.

Δηλαδή σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η τιμή ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.

Για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ κατά 400-500 εκατ. ευρώ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: