Συνεχίζεται η επιθετική έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία συνοδεύεται από έκρηξη κρουσμάτων, γεγονός που οδήγησε κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να ανακοινώσουν τοπικό lockdown στην Καστοριά και αυξημένα μέτρα σε Γιάννενα και Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σέρρες. Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται από χθες, ενώ ο πρωθυπουργός είχε το πρωί νέα σύσκεψη με τους λοιμοξιωλόγους και το μεσημέρι είχε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες. Στις 7 το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα. Στο τραπέζι βρίσκεται η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να υπάρξει αναβολή, ώστε να περιοριστεί η διασπορά, αλλά και να αποφευχθεί ένα lockdown στις μεγάλες πόλεις, καθώς -όπως τονίζεται- «οικονομία και κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές». Ωστόσο «η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μπορέσει να αντέξει και το σύστημα υγείας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις πορτοκαλί περιοχές (στην κατηγορία αυτή είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που υπήρξε για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ φαίνεται ότι απορρίπτεται, όπως και η πρόταση για κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση από χθες, μόλις γύρισε από την Κύπρο, ενώ το πρωί είχε τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους και το μεσημέρι με τους περιφερειάρχες της χώρας για τον καλύτερο συντονισμό όλων στο θέμα. Σημασία δίνεται πάντως στην πιστή τήρηση των μέτρων, αλλά στους ελέγχους, οι οποίοι έχουν εντατικοποιηθεί.

Το στίγμα έδωσε στην συνάντησή του ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση. Καμία αμέλεια ή ανευθυνότητα δεν δικαιολογείται, ήταν το μήνυμα του Στέλιου Πέτσας, λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του ΠΘ στους πολίτες. Όπως επανέλαβε ο κ. Πέτσας η τιμωρία σε εκείνους που δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι παραδειγματική.

Η δραματική πορεία της πανδημίας αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ στην οποία καταγράφονται 865 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 331 εντοπίζονται στην Αττική και τα 181 στη Θεσσαλονίκη, 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε ακόμα 6 καταγεγραμμένους θανάτους.

Αποφασίστηκε η αύξηση του επιπέδου προληπτικών μέτρων σε 5 περιοχές και η ένταξη τους σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό.

Η Καστοριά περνάει από πορτοκαλί σε κόκκινο συναγερμό, που σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού, απαγορεύονται οι συναθροίσεις, αναστέλλεται η λειτουργία των εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης, κλείνουν τα καταστήματα, ενώ στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα στις τελετές με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Θεσσαλονίκη, Βοιωτία και Λάρισα περνάνε από κίτρινο σε πορτοκαλί συναγερμό και οι Σέρρες από πράσινο σε πορτοκαλί!
Τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς με συγχρωτισμό, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 9 άτομα με χρήση μάσκας, επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, τα καταστήματα εστίασης και οι χώροι διασκέδασης θα κλείνουν τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, τα καταστήματα λιανικής θα λειτουργούν με μάσκες και περιορισμούς με βάση το εμβαδόν, ενώ στους χώρους λατρείας επιτρέπονται έως 50 άτομα με μάσκες.

Τα μέτρα που ισχύουν ανά επίπεδο

Σχετικές ειδήσεις:
Η Καστοριά στο επίπεδο 4 -Τι ισχύει από την Παρασκευή

Καβάλα: 25 κρούσματα κορονοϊού σε τρεις ημέρες

Π.Ε. Σερρών: Σε πορτοκαλί συναγερμό – Νέα περιοριστικά μέτρα

Ιωάννινα: 32 νέα κρούσματα – στο «πορτοκαλί» παραμένει ο νομός

Μοιράσου το άρθρο: