Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού-Πρόοδος αλλά και νέες απειλές

Περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές ζουν τα παιδιά στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες σοβαρές απειλές.

Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF, με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της 30ης επετείου, από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της UNICEF Χενριέτα Φορ, “Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (μπούλινγκ)”

Όσον αφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1989, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%. Επίσης περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο η UNICEF επισημαίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες οικογένειες.

Με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το “Χαμόγελο του Παιδιού” και η δραση   “SMILE YOU” παρουσίασαν τις θέσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο “Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω 30-20-10”.  Οι θέσεις και οι προτάσεις που παρουσίασε η ομάδα παιδιών “SMILE YOY”, κινήθηκε στους άξονες “σεξουαλική κακοποίηση-μπούλινγκ, περιβαλλοντική κρίση, ενδοοικογενειακή βία και παραμέληση, αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων παιδιών, ισότητα ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, μέριμνα για παιδιά-μετανάστες”

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατέγραψε τις προτάσεις των παιδιών για να τις μελετήσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 4.962, και μόνο ένα στα τέσσερα διαμένει σε κατάλληλες δομές. Οι κύριες ελλείψεις και τα προβλήματα τοποθετούνται σε τρεις θεματικούς άξονες: υποδοχή (κάλυψη στέγης, πρόσβαση σε φαγητό και νερό, κ.α.), εκπροσώπηση (επιτροπεία και απουσία στήριξης από το κράτος) και η νομική τακτοποίηση του καθεστώτος των παιδιών.

Σε επίσημη εκδήλωση, που θα γίνει απόψε το βράδυ, η Ακρόπολη θα φωτιστεί με μπλε χρώμα, το επίσημο χρώμα της UNICEF, στέλνοντας μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού η ΕΡΤ συμμετέχει με ειδικό Αφιέρωμα του αρχείου της

το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ertnews.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Άνθρωποι – Εκμετάλλευση ανηλίκων».

Η εκπομπή αναφέρεται στα παιδιά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε βιομηχανίες, καλλιέργειες, στο δρόμο, παιδιά που εργάζονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Η κάμερα πλησιάζει παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και μας μιλούν για την καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Προϊστάμενος Πληροφόρησης της Unicef Ηλίας Λυμπέρης αναφέρεται στη συνάντηση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Παιδί στο Όσλο, όπου τίθεται υπό συζήτηση το θέμα της εξάλειψης της επικίνδυνης παιδικής εργασίας, και μιλά για το πρόγραμμα κατά της παιδικής εργασίας που υλοποιεί η Unicef.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Σεμίνα Διγενή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου

Παραγωγή: 1997

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ertnews.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-gia-ta-dikaiomata-toy-paidioy-20-noemvrioy-2/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος