Β. Μαρκής: Η δίκη της Χ.Α θα μας απασχολεί για την επόμενη πενταετία

Την νομική του θέση, ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έχει τελειώσει και θα μας απασχολεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, τεκμηριώνει στην ΕΡΤ ο Βασίλης Μαρκής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων. Όπως εξηγεί, σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ακόμη και εάν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του μετά από κάποια χρόνια, οι κατηγορούμενοι που θα έχουν καταδικαστεί θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αναίρεση, οπότε η υπόθεση οδηγείται σε βάθος πενταετίας. Όσον αφορά στο χρόνο έκτισης της ποινής των καταδικασθέντων, επισημαίνει ότι, από τη στιγμή που με το νέο νόμο κανείς θα εκτίσει τα 2/3 της ποινής του, θα έχει το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία χορήγησης της λεγόμενης υφ΄όρων απόλυσης

Σχετικά με τη στέρηση ή μη των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων εξηγεί, ότι αμετάκλητη η απόφαση θα γίνει όταν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου. Έως τότε οι κατηγορούμενοι δεν θα έχουν κανένα εμπόδιο, ώστε να μπορέσουν ακόμη και μέσα από την φυλακή να οργανωθούν και να κατεβούν στις επόμενες εκλογές.

Γιατί η δίκη της Χρυσής Αυγής θα μας απασχολεί για τα επόμενα πέντε χρόνια

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρκής, η απόφαση που εκδόθηκε και που σήμερα θα ολοκληρωθεί, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε μια μακρόχρονη ποινική διαδικασία. Και σημειώνει “Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν τα δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση, αυτό σημαίνει ότι η δίκη αυτή θα επαναληφθεί στο πενταμελές εφετείο, το οποίο εγώ υπολογίζω σε ένα με ενάμιση χρόνο, μέχρι να καθαρογραφούν τα πρακτικά, να καθαρογραφεί το σκεπτικό της απόφασης, να γίνει ο προσδιορισμός και η υπόθεση θα ξαναρχίσει να εκδικάζεται εξ αρχής”.

Και προσθέτει “ούτε αυτό θα τελειώσει την υπόθεση γιατί όταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του μετά από κάποια χρόνια, υπολογίζω ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν θα διαρκέσει λιγότερο από δύο χρόνια”.

Και καταλήγει ο επίτιμος ανιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου “Έχω λοιπόν την εντύπωση και  δεδομένου ότι και μετά την έκδοση αυτής της απόφασης , οι κατηγορούμενοι που θα έχουν καταδικαστεί, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αναίρεση, αντιλαμβάνεσθε που χρονικά οδηγείται η υπόθεση. Αυτό είναι το σύστημά μας, αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουν οι κατηγορούμενοι και κυρίως είναι αυτά τα δικαιώματα που έχουν οι κατηγορούμενοι, όλοι οι κατηγορούμενοι και όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης”.

Για το ζήτημα της στέρησης ή μη των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων

“Το κρίσιμο σημείο στην υπόθεση είναι η σημερινή ημέρα, τόσο κρίσιμο, όσο και την ημέρα που επρόκειτο να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου περί καταδίκης ή αθωώσεως των κατηγορουμένων. Αφορά δηλαδή το θέμα του αν το δικαστήριο θα χορηγήσει ή δεν θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις των κατηγορουμένων” επισημαίνει ο κ. Μαρκής.

Σχετικά με την στέρηση ή μη των πολιτικών δικαιωμάτων των δικαιωμάτων, ο κ. Μαρκής επισημαίνει ότι “Και με τον παλιό ποινικό κώδικα, ο οποίος προέβλεπε την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, το κρίσιμο θέμα και η κρίσιμη λέξη που χρησιμοποιούσε ο κώδικας είναι ότι προκειμένου να επέλθει η στέρηση θα πρέπει η απόφαση να είναι αμετάκλητη και αμετάκλητη είναι μια απόφαση κατά της οποίας, ο κατηγορούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ένδικο μέσο. Αυτό σημαίνει ότι αμετάκλητη η απόφαση θα γίνει όταν θα εκδοθεί και η απόφαση του Αρείου Πάγου γι΄αυτή την υπόθεση και μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι δεν έχουν  κανένα εμπόδιο, ώστε να μπορέσουν ακόμη και μέσα από την φυλακή, να οργανωθούν και να κατεβούν στις επόμενες εκλογές.

Χρόνος έκτισης της ποινής των καταδικασθέντων

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρκής, “ο Ρουπακιάς θα οδηγηθεί στη φυλακή. Για όλους τους άλλους, το αν θα οδηγηθούν στις φυλακές ή όχι, είναι αποτέλεσμα κρίσης του δικαστηρίου με τη σημερινή του απόφαση.

Λέει ο νόμος, ότι το δικαστήριο, εφόσον η ποινή που έχει επιβληθεί είναι πρόσκαιρη κάθειρξη, το εάν θα υπάρξει άμεση εκτέλεση ή όχι, επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου με ένα κριτήριο, λίγο αόριστο που ο νόμος ο ίδιος προσδιορίζει, το εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η εκτέλεση της ποινής θα επιφέρει υπέρμετρη και μη αποκαταστάσιμη βλάβη στον κατηγορούμενο ή στην οικογένειά του.

Σχετικά με τον χρόνο έκτισης της ποινής, από τη στιγμή που με το νέο νόμο κανείς θα εκτίσει τα 2/3 της ποινής του, θα έχει το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία χορήγησης της λεγόμενης υφ΄όρων απόλυσης. Αυτό για όσους έχουν πρόσκαιρες στερητικές ελευθερίες. Για το Ρουπακιά ο χρόνος αυτός είναι 16 ή 18 χρόνια.

Δεν είναι αυτόματη η αποφυλάκιση κάποιου όταν συμπληρωθεί αυτό το όριο, αλλά θα κριθεί από δικαστικό συμβούλιο, που θα λάβει υπόψιν τα κριτήρια που απαιτεί ο νόμος”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος