Βατόπουλος: Γιατί είναι αναγκαία τα νέα μέτρα στην Αττική – Ραγδαία αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων μέτρων στην Αττική με στόχο την ελάττωση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών στις ΜΕΘ υπογράμμισε ο καθηγητής μικροβιολογίας και πολιτικών δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Επικοινωνία” της ΕΡΤ.

“Πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι ο κορονοϊός αυτές τις μέρες αυξάνει ραγδαία. Έχουμε αύξηση βαριών περιστατικών, που σημαίνει ότι αν έχουμε μια πυραμίδα, πρέπει να έχουμε πολλά κρούσματα, για να αυξάνονται και τα βαριά», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος. “Το σύστημα υγείας έχει ένα θέμα, το οποίο οφείλουμε να το σεβαστούμε και να πειθαρχήσουμε σε αυτά τα μέτρα που επαναλαμβάνουμε τόσους μήνες -αποστάσεις, μάσκα, περιορισμός συνωστισμού, υγιεινή των χεριών κλπ.- ώστε ο καθένας από εμας να προφυλάξει τόσο τον εαυτό του όσο και το κοινωνικό σύνολο. Θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά βαριά περιστατικά», εξήγησε.

Ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια με την κυβέρνηση, ωστόσο η εισήγηση της επιτροπής ήταν λίγο αυστηρότερη από τα μέτρα που τελικά αποφάσισε η κυβέρνηση. “Εμείς έχουμε σαν μοναδικό στόχο τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση τα βλέπει πιο πλατιά, και έχει το δικαίωμα και κανείς δεν την κατακρίνει σε αυτό, να λαμβάνει τα μέτρα όπως νομίζει. Εμείς στην επιτροπή εκτιμούμε την κατάσταση και κάνουμε προτάσεις. Το lockdown είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί ως ενδεχόμενο στην επιτροπή και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συζητηθεί”.

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε επίσης τη σημασία της “κοινωνικής φούσκας” που προτάθηκε χθες: “Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τον κοινωνικό μας κύκλο, τις συναναστροφές μας. Μία τάξη με είκοσι παιδιά που είναι συνέχεια μαζί, κινδυνεύει λιγότερο από τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που είναι μέσα σε ένα εστιατόριο ή σε ένα μαγαζί ή σε ένα λεωφορείο, όπου εναλλάσσονται. Στη δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά έρχεσαι σε επαφή με πολύ περισσότερους ανθρώπους, αυξάνοντας κατά πολύ την πιθανότητα να έρθεις σε επαφή με ένα κρούσμα ή κάποιον ασυμπτωματικό. Αν μένουμε πάντα η ίδια παρέα, είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουμε».

Όσο για τις αντιδράσεις στη χρήση της μάσκας και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου αυτού, όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος: “Παίρνονται μέτρα πρώιμα πολλές φορές για να προλάβουμε την κατάσταση. Ο κόσμος αντιδρά, δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται πρόληψη, γιατί όταν θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μια παρεξήγηση είναι ότι περιμένουμε να εξαφανιστεί ο κορονοϊός, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ελαττώσουμε τα κρούσματα, δεν πρόκειται να τα μηδενίσουμε. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, μπορεί να είχαμε 20.000 κρούσματα σήμερα”.

Ο καθηγητής έκανε ειδική μνεία και στη σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους για τους ανθρώπους άνω των 65, καθώς και στην ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος