Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Θετικό βήμα το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Array

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Λέσβο σε σχέση με τους μετανάστες, την μετακίνηση κάποιων εξ αυτών σε άλλες περιοχές και τη στάση της Κομισιόν μίλησε στην εκπομπή «…από τις έξι» στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Αλεξέλης, συντονιστής επικοινωνίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι 9.370 πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή του Καρά Τεπέ έχουν εξεταστεί όλοι και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 245. Βρίσκονται σε απομόνωση γιατί υπήρξε αντίδραση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της Μυτιλήνης, όταν κάποιοι από αυτούς τις προηγούμενες μέρες κυκλοφορούσαν μέσα στην πόλη.

Όπως δήλωσε ο Θοδωρής Αλεξέλης, υπάρχουν 2.500 άτομα, τα οποία έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα. Αυτοί είναι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι ή ενδεχομένως κάποιοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν εκτός του νησιού. Εξάλλου, κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι, δεν βρίσκονται εντός της δομής, καθώς ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και λόγω αυτού αποφασίστηκε να τους παρασχεθεί περισσότερη προστασία (μόνες γυναίκες με παιδιά, ή ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία έφυγαν άμεσα την επομένη της μεγάλης φωτιάς στη Μόρια).

«Όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, προς το παρόν αφορά ασυνόδευτους ανήλικους και χαιρόμαστε πολύ που όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και ενδιαφέρονται να πάρουν κάποιους ανήλικους, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί αυτό και να συμπεριλάβει και άλλες ευάλωτες κατηγορίες», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό με αφορμή τις προτάσεις που υποβλήθηκαν χθες, στο πλαίσιο του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο κ. Αλεξέλης επεσήμανε ότι «αυτές οι ανακοινώσεις είναι μια σειρά προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις για μια νέα προσέγγιση ως προς τη μετανάστευση και το άσυλο στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι ακριβώς αυτό, προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αναλυθούν διεξοδικά να μελετηθούν και να τεθούν υπό διαπραγμάτευση από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και το ευρωκοινοβούλιο. Ως πρώτη φάση καλωσορίζουμε αυτήν την έμφαση που δίνεται σε μία νέα προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να δοθεί διότι είναι σαφές και κατέστη σαφές με τον πιο εμφατικό τρόπο με τις πυρκαγιές στη Μόρια ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εφικτή και λειτουργική η επιβολή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., απάντησε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μια προβλέψιμη και ολοκληρωμένη προσέγγιση και πολιτική. “Να μην υπάρχει δηλαδή μια αντίδραση κατά περίπτωση σε μια κατάσταση κρίσης αλλά να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα προβλέπει πως όταν συμβαίνει κάτι θα ακολουθεί η ανάλογη ανταπόκριση. Το σύμφωνο αυτό, που προτείνεται τώρα, κινείται σε αυτή τη βάση, για αυτό και θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος