Φωτογραφία αρχείου

Σε 12 ανέρχονται οι νέες υποθέσεις με φακέλους που ερευνώνται από το πρωί με τελευταίες το τμήμα της Θεολογικής στο Ναύπλιο και το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια. Φάκελοι εστάλησαν σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, την Κόρινθο, την Καλαμάτα (δυο φάκελοι) τη Θεσσαλονίκη (σε ιδιωτικό κολέγιο) και στο ΤΕΙ Λαμίας.  Εκκενώθηκε περί τις 11.00 το πρωί, ο χώρος διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, όταν φάκελος με προέλευση το Ομάν που εστάλη με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτου περιεχομένου.

Στον φάκελο που προκάλεσε τον ερεθισμό σε 7 εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, η πρώτη ανάλυση από το Χημείο του Κράτους έδειξε   βιομηχανική και ερεθιστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών και μελανιών εκτύπωσης. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τόνισε ότι θα ακολουθήσει και βιολογικός έλεγχος στην Ιταλία.

Κανένας από τους 12 φακέλους που εστάλησαν χθες και προχθές με αποστολέα από την Ινδία, δεν περιείχε ύποπτη σκόνη.

Περισσότεροι από 20 είναι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι ύποπτοι φάκελοι στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Φάκελος εστάλη και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Μυτιλήνη: Κλειστό και σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Πρύτανης κάνει γνωστό ότι η αναστολή των λειτουργιών του πανεπιστημίου και σήμερα γίνεται επειδή «βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή της επίσημης απάντησης και οδηγιών που αναμένονταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ, η Περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου, δεν έχει ακόμα λάβει ρητή κατεύθυνση σχετικά με την αναγκαιότητα και τον τρόπο απολύμανσης των χώρων του κτιρίου διοίκησης -που αποτελεί αρμοδιότητά της– η δε Ασφάλεια δεν έχει ακόμα λάβει άνωθεν εντολή να αποσυρθεί».

Η  Πρύτανης, κ. Βιτσιλάκη καταλήγει, σχολιάζοντας: «Τα ερωτήματα ποιος και γιατί -που αφορούν στην πρωτοφανή αυτή στοχευμένη επίθεση κατά των Πανεπιστημίων μας- θα πρέπει να απαντηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε πλέον είναι ότι χάνουμε άλλο ένα κομμάτι της «αθωότητάς» μας, καθώς αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε ακόμα και αυτονόητες καθημερινές πρακτικές μας, όπως το άνοιγμα μιας επιστολής.

Το μήνυμα:

«Η τελευταία νίκη είναι για το Ισλάμ αλλά όχι μέσω των Μουσουλμάνων»
, φέρεται να αναγράφεται στον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Λαμία: ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Από τις 28 Δεκεμβρίου είχαν σταλεί τρεις φάκελοι στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με παραλήπτη τον Πρύτανη, τον αντιπρύτανη και τη γραμματεία. Οι υπάλληλοι πέταξαν τους φακέλους και κράτησαν τα φυλλάδια. Το πρωί ειδοποιήθηκαν οι αρχές για να μεταφερθούν οι φάκελοι στο Χημείο.

Σπάρτη

Την κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προκάλεσε και στη Σπάρτη ο εντοπισμός φακέλου που κρίθηκε ύποπτος μέσα στο κτήριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο σημείο αναμένεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να τον παραλάβει. Τρεις καθηγητές και ένας υπάλληλος που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο πρόκειται να διακομιστούν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Πάτρα

Φάκελος, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και ήδη η Αστυνομία έλαβε μέτρα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παράλληλα αναμένεται ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει τον φάκελο και να τον μεταφέρει στο γενικό χημείο του κράτους.

Ιωάννινα

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα αναμένεται να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε ακόμη ένας φάκελος στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην ‘Αρτα, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Φάκελος που προκάλεσε υποψίες για την προέλευση και το περιεχόμενό του εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), όπως επιβεβαιώνει η Πρυτανεία του ιδρύματος με σημερινή ανακοίνωσή της.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αρχών παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά:

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην ανοιχθεί, αλλά να ενημερώνεται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στον χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες» συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης

Μοιράσου το άρθρο: