Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Απεμπλοκή τώρα από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» τονίζει ότι «τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μην διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις και να μην δοθεί καμία διευκόλυνση και καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις στην Συρία ή άλλες χώρες».

Καλεί τον λαό σε επαγρύπνηση ώστε «να μην ανεχθεί κανένα αυταρχικό μέτρο σε βάρος του, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
«Να μην αξιοποιηθεί η επίθεση για μέτρα κατά των προσφύγων και εγκλωβισμό τους στη χώρα μας. Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς. Να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική – λαϊκή εξουσία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως οι πολύνεκρες εγκληματικές επιθέσεις στο Παρίσι, τις οποίες το ΚΚΕ καταδίκασε, επιδιώκεται να γίνουν το άλλοθι για περαιτέρω ιμπεριαλιστική εμπλοκή στην Συρία καθώς και για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, της καταστολής, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.
Επισημαίνεται πως ο πόλεμος που μαίνεται επί πέντε χρόνια στην Συρία είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ενδοϊμπεριαλιστικών οργανισμών, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ ανέδειξε, απο την πρώτη στιγμή την οργανωμένη επιχείρηση επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, Ισραήλ, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Εμιράτων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την στιγμή που τα άλλα αστικά κι οπορτουνιστικά κόμματα «πανηγύριζαν» για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη».

Το ΚΚΕ αναφέρει ως στοχεύσεις της επέμβασης, την διασφάλιση της πρόσβασης των αμερικανικών και ευρωπαικών μονοπωλίων στις πηγές ενέργειας και στα νέα κοιτάσματα της Α. Μεσογείου και την «αναδόμηση» των αστικών καθεστώτων, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν σταθερή βάση για την εξάπλωση των μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές της περιοχής, στοχεύσεις που έρχονται σε σφοδρή αντίθεση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα Ρωσίας, Κίνας και συμμάχων τους στην ίδια περιοχή.

Καταδεικνύει τον ρόλο του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» για την εξυπηρέτηση αυτών των στοχεύσεων, απο την δεκαετία του ’80 κιόλας, προσθέτοντας ότι κατά την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία στηρίχτηκαν, οργανώθηκαν, εξοπλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές διάφορες τέτοιες ομάδες, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και όσαν είχαν προηγηθεί με την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, και την διάλυση της Λιβύης, όλα αυτά οδήγησαν στο τερατώδες δημιούργημα των δολοφόνων του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
«Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, στα τέλη Σεπτέμβρη 2015, ήταν ένα σημάδι της παραπέρα όξυνσης των αντιθέσεων» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Αναφέρει επίσης, πως η κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών «μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, όπως να οδηγήσει στο διαμελισμό της Συρίας, ή σε πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική αναμέτρηση, ή σε συμβιβασμό με μια «ειρήνη» ψευδεπίγραφη, με «το πιστόλι στον κρόταφο».
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τα προσχήματα περί «διεθνούς δικαίου», «ανθρωπιστικής κρίσης», «προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος», κ.ά., που η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα σχέδιά της. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν τα παιδιά τους «κρέας για τα κανόνια» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και να χύσουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα, δηλαδή για τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης συμμαχίας μονοπωλιακών συμφερόντων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Το Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά να μην επιτρέψουν να περάσει το κλίμα φόβου, ανοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα μέτρα καταστολής κατά των λαών, στο νέο κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που αναπτύσσεται και καλλιεργούν τα διάφορα αστικά επιτελεία.
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τις θέσεις που προβάλλουν αστικά κόμματα και ΜΜΕ, ακόμη και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι δήθεν «η Ευρώπη δέχεται επίθεση», ότι διεξάγεται «πόλεμος των πολιτισμών ή θρησκειών» και ότι πρέπει όλοι «με εθνική (ή ευρωπαϊκή) ομοψυχία να απαντήσουμε στην επίθεση» υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Το ΚΚΕ επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εφαρμογή επικίνδυνης αντιλαϊκής πολιτικής -σε συνέχεια εκείνης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων και με διακηρυγμένη την πίστη της στις ευρωατλαντικές ενώσεις, «παραχωρεί έδαφος, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές της χώρας για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ενισχύει ακόμα και τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, κατά των λαών της περιοχής».

«Η κυβέρνηση είναι έκθετη μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που, με πρόσχημα τη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι, ενεργοποίησε το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ), που αναγνωρίζει το θεμελιακό ρόλο του ΝΑΤΟ, δηλαδή τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ, και προβλέπει παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην επιχείρηση κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» τονίζει το ΚΚΕ.

Τέλος,στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο λαός καλείται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και σε ετοιμότητα «για τις επιπτώσεις από την πολιτική των «κλειστών συνόρων», που εφαρμόζουν κράτη της περιοχής, κάνοντας περισσότερο από ποτέ υπαρκτό τον κίνδυνο εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα».

Μοιράσου το άρθρο: