Έντονο προβληματισμό προκαλεί η διαρκώς ανοδική καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας, παρά τα μέτρα, τα πρωτόκολλα και τις απαγορεύσεις.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 482 νέα κρούσματα. Οι οίκοι ευγηρίας είναι εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Μαζικά κρούσματα εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στη Γλυφάδα. Lockdown έχει επιβληθεί στην Κοζάνη. Την ίδια στιγμή έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες συνωστισμού, είτε σε πλατείες είτε σε καφενεία. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι πιθανό να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, και σε άλλες περιοχές.

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γλυφάδα, υπάρχουν μέχρι στιγμής 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 12 σε ηλικιωμένους και τα 2 σε εργαζόμενους. Οι συνολικά 35 διαμένοντες και 13 εργαζόμενοι υποβλήθηκαν συνολικά σε 3 διαγνωστικά τεστ και προέκυψαν 14 θετικά δείγματα. Πέντε από αυτούς έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα στον Ευαγγελισμό.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας που βρέθηκε σήμερα έξω από το γηροκομείο κατήγγειλε πως ενώ υπήρχαν κρούσματα εδώ και ημέρες και οι υπεύθυνοι το γνώριζαν, δεν ενημερώθηκε ο δήμος παρά μόλις χθες και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή απολύμανση του χώρου.

Έρευνα του ΑΠΘ που ουσιαστικά υπολογίζει με βάση μαθηματικά μοντέλα τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνώσεων στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Σύμφωνα με αυτή στο τέλος του χρόνου τα κρούσματα στην Ελλάδα θα έχουν ξεπεράσει τις 200.000, οι θάνατοι θα είναι 1.834 και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 837.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ειρήνη Κυρίτση, Αθανασία Σταμοπούλου, Δέσποινα Αμαραντίδου

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Κορονοϊός: 482 νέα κρούσματα – 207 στην Αττική – Συνολικά 500 θάνατοι

Μοιράσου το άρθρο: