Γ. Μουζάλας: Υλοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης – Εκτίμηση για αύξηση των προσφύγων σε 50-70.000 εντός Μαρτίου (vid)

Την υποβολή σχεδίου έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Στη χώρα μας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων από πέντε χώρες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου», με την Ευρώπη να εμφανίζεται διχασμένη μόλις οκτώ ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας σε συγκέντρωση-συζήτηση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ. «Ήδη η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το “plan B”», επισήμανε και εξήγησε πως είναι θέμα ημερών η εξομάλυνση της κατάστασης όσον αφορά στη φιλοξενία των προσφύγων, καθώς «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων».

Μιλώντας στο Mega το πρωί ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 άνθρωποι και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σε 50 έως 70.000, προσθέτοντας πως ένας μεγάλος αριθμός θα φύγει με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής.  Ηδη 3.000 έχουν αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα εκτίμησε πως το ΝΑΤΟ μπορεί να μειώσει τις ροές κατά 70%.

Έκανε λόγο για την προετοιμασία χώρων έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικών χώρων φιλοξενίας, λόγω των συνθηκών. «Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του Spiegel για την πιθανότητα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξήγησε πως «δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα ή κάποια περιοχή της π.χ. η νότια Αττική σε έκτακτη ανάγκη, γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε διάφορα θέματα, όπως προσλήψεις». Σημείωσε ωστόσο πως δεν έχει υπάρξει απόφαση για κάτι τέτοιο, «αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Στρατηγική της θέση είναι η ευρωπαϊκή επίλυση του προβλήματος, με κοινή στάση ευθύνης και επιμερισμό των βαρών, καθώς και η εφαρμογή των συμφωνιών από την Άγκυρα. Επιδίωξη της Αθήνας στη κρίσιμη Σύνοδο, είναι να αποτυπωθεί με δεσμευτικό τρόπο η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ και να υπάρξει κατοχύρωση του υποχρεωτικού αναλογικού διαμερισμού των προσφύγων, ενώ ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική πλευρά θα κάνει χρήση του βέτο.

Τη Δευτέρα στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτριος Παρασκευόπουλος, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Feridun Sinirlioglu. Κατά τη συνάντηση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα.

Την ερχόμενη Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ξεκινά σειρά επαφών για το προσφυγικό στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» από την 1η έως και τις 3 Μαρτίου. Πρώτος σταθμός η Βιέννη, όπου θα συναντήσει τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Την ίδια μέρα θα μεταβεί στη Λιουμπλιάνα όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ. Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, Τίχομιρ Ορέσκοβιτς και στα Σκόπια, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Τουσκ θα είναι η Αθήνα, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για την Δευτέρα στα γραφεία της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση θα εξεταστεί και πρόταση της συμβούλου, Φωτεινής Βρύνα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτό το κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις:  Κλειστή και πάλι η ουδέτερη ζώνη στην ΠΓΔΜ – Χιλιάδες στον καταυλισμό της Ειδομένης (vid)
Οξύτατη κριτική Κοτζιά κατά Βιέννης – Συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα
Αυστρία: Η Ελλάδα δεν πρέπει να λειτουργεί ως γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό, δήλωσε ο Β.Φάιμαν
DW: Σε σύνδεση του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό προσανατολίζεται η Μέρκελ
Ηχηρά μηνύματα της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας προς την Ευρώπη για το προσφυγικό (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος