Με χαρτί και μολύβι οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν τι θα τους «κοστίσει» το νέο ασφαλιστικό. Το βάρος πέφτει κυρίως στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους παλαιούς λαμβάνουν μια κύρια σύνταξη υψηλότερη των 2.000 ευρώ ή έχουν πολλαπλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

Δεν θίγονται οι συνταξιούχοι των 1.000/ μήνα. Για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής οι απώλειες στην κύρια σύνταξη θα φτάσουν στο 30% σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση. Στην εθνική σύνταξη (384 ευρώ με 20ετία) θα προστίθεται η ανταποδοτική υπολογιζόμενη πλέον στο σύνολο των αποδοχών του ασφαλισμένου (από το 2002 έως την ημέρα αποχώρησής του) βάση νέων συντελεστών αναπλήρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις διασφαλίζονται στα σημερινά επίπεδα, καθώς τυχόν επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους, θα συνεχίσει να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά και μετά το 2018.

Όσο για τις χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν: Η κύρια σύνταξη θα υπολογιστεί, με τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 και στη συνέχεια θα γίνει επαναυπολογισμός. Όσοι μπορούν να αποχωρήσουν φέτος πάντως, μάλλον θα σπεύσουν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες.

Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν κυρίως οι υψηλές επικουρικές συντάξεις καθώς θα γίνει εκ νεου υπολογισμός τους με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές (0,45%). Πάντως το δίχτυ προστασίας στα 1.170 ευρώ μηνιαίως (άθροισμα κύριας και επικουρικής) σημαίνει ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα υποστεί μειώσεις.

Στο εφαπαξ, οι απώλειες θα φτάσουν στο 15% και στα μερίσματα του δημοσίου στο 32%. Εξάλλου, 120.000 συνταξιούχοι χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ με το Υπουργείο Εργασίας ωστόσο να τονίζει ότι αυτοί θα ενισχυθούν μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σημαντική επιβάρυνση στις εισφορές θα δουν χιλιάδες αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι αλλαγές πάντως της τελευταίας στιγμής, έκρυβαν εκπλήξεις: Δυσάρεστες για 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς μπαίνει μαχαίρι στις καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους είχαν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με τις ευνοικές διατάξεις του ΕΤΑΤ (χωρίς προσωπική διαφορά οι καταβαλλόμενες συντάξεις με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς).

Ευχάριστες εκπλήξεις για τους ένστολους, για τους οποίους οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, ενώ και οι συντάξεις λόγω θανάτου θα χορηγούνται όπως οι συντάξεις ανικανότητας.

Προτεραιότητα στην καταβολή προσωρινής σύνταξης και εφάπαξ θα έχουν επίσης τα άτομα με αναπηρία.

Σε ότι αφορά στα ταμεία των δημοσιογράφων και στην κατάργηση του Αγγελιόσημου, δίνεται παράταση έως την 1η Αυγούστου προκειμένου να υπάρξει αντικατάστασή του από άλλο φόρο ή εισφορά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: