Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Συνεχίζονται τα ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα!

Κακοκαιρία (Eurokinissi)

Εξαιτίας της ψυχρής λίμνης που επηρεάζει τη χώρα μας ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το νομό Θεσσαλονίκης, προκαλώντας πολλά προβλήματα κυρίως στη περιοχή του Λαγκαδά. Για να κατανοήσουμε τη σφοδρότητα των φαινομένων, ο μετεωρολογικός σταθμός της περιοχής κατέγραψε 78 τόνους νερού μέσα σε μόλις 3,5 ώρες και συνολικά 90 τόνους, μέχρι σήμερα το πρωί. Μεγάλα ποσά βροχής καταγράφηκαν επίσης σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας και στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Τρικάλων, παρότι το πλήθος των κεραυνών ήταν μειωμένο (περίπου 2200 κεραυνοί συνολικά σε Ιόνιο, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δ. Στερεά) σε σχέση με την Τετάρτη.

Και ΣΗΜΕΡΑ θα έχουμε τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και συγκεκριμένα: Στην Α. Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Β. Εύβοια μέχρι το μεσημέρι. Στην Ήπειρο, τη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Στερεά το μεσημέρι – απόγευμα. Στην Κ. Μακεδονία τη νύχτα.

Οι βοριάδες δε θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία, σε πτώση, δε θα ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ:

Από το μεσημέρι αναμένονται μπόρες, πιθανώς και καταιγίδες από το μεσημέρι, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 31 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Θα συνεχιστούν από το απόγευμα κυρίως οι βροχές και οι καταιγίδες και θα ενταθούν ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι βοριάδες, ενισχυμένοι, θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπεράσει τους έως 29 βαθμούς.

Το ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός, με βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες. Πιο συγκεκριμένα:

Αύριο περιμένουμε έντονα φαινόμενα αρχικά στη Θεσσαλία, τη Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Το μεσημέρι – απόγευμα στη Δυτική και Κ. Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. 

Μεθαύριο, το πρωί στη Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι βοριάδες και τις δυο ημέρες θα πνέουν στα 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο στα 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Από τη ΔΕΥΤΕΡΑ, θα βελτιωθεί σταδιακά ο καιρός και θα έχουμε λίγες μόνο τοπικές μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα κεντρικά, τα βόρεια και την Κρήτη, καθώς και στα ορεινά.

Οι βοριάδες, στο Ιόνιο θα συνεχίσουν στα 3-5 μποφόρ, στο Αιγαίο όμως θα ενισχυθούν και πάλι και θα φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο: