Π. Λιάκουρας στο Πρώτο Πρόγραμμα: Αυτές οι διερευνητικές είναι πολύ διαφορετικές

Αυτές οι διερευνητικές επαφές είναι πολύ διαφορετικές από οποιονδήποτε προηγούμενο γύρο, δηλώνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΠΑΠΕΙ κ. Πέτρος Λιάκουρας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο κ. Λιάκουρας τόνισε ότι θα διεξαχθούν σε ένα πλαίσιο έντονα φορτισμένο μετά την κρίση που συνέβη με τη σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, το οποίο προσπαθεί να καταστρέψει κυριαρχικά δικαιώματα που παράγουν τα νησιά μας και μας δίνουν πρόσβαση στην Αν. Μεσόγειο.

Σε αυτό προστίθενται και οι ενέργειες της Τουρκίας με τις ενέργειες του Ουρουτσ Ρέις σε μη οριοθετημένες περιοχές που είναι παραβίαση.

Ο κ. Πέτρος Λιάκουρας τόνισε ότι το φορτισμένο κλίμα δεν πρέπει να καταστρέψει τη διαδικασία που θα ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί. «Οι διερευνητικές επαφές είναι προ-διαπραγματευτικός διάλογος, δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις και είναι απαραίτητες προκειμένου να καθοριστεί η διαπραγμάτευση.

Μία διαπραγμάτευση γίνεται προκειμένου τα προσερχόμενα μέρη να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Είναι μια ad referendum ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της εμπιστευτικής διαδικασίας, υπο την έγκριση των πολιτικών ηγεσιών. ΟΙ απόψεις ανταλλάζονται μέσω ανεπίσημων εγγράφων που δεν συνεπάγονται καμία δέσμευση.

Δια αυτού του τρόπου αναζητούνται σημεία σύγκλισης για να διευκολύνουν την αποστολή των διερευνητικών, να ξεσκαρτάρουν τα θέματα και να δουν το κύριο θέμα, που εν προκειμένω είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου εξήγησε ότι στο στάδιο της διερεύνησης πρέπει να ξεκαθαριστεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτό είναι θέμα προκριματικό αλλά είναι και παρεμπίπτον της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει λοιπόν, τόνισε ο κ. Λιάκουρας, να ξεκαθαρίσουμε για ποιο όριο της υφαλοκρηπίδας μιλάμε, όπως και να εξηγηθεί το όριο της αιγιαλίτιδας. Το όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας θα καθορίσει ποια είναι η περιοχή προς οριοθέτηση. Αυτό εάν δεν γίνει τώρα δεν μπορεί να γίνει ποτέ.

Ο κ. Λιάκουρας επεσήμανε ότι «σε περίπτωση που δεν πετύχουμε συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη συνυποσχετικού, που δεν είναι τίποτα άλλο από μία διαπραγμάτευση για μία καινούργια συμφωνία.

Επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος εάν μια συμφωνία μπορεί να πετύχει, πρέπει να διαπραγματευτούμε να πετύχουμε τη συναίνεση της Τουρκίας ώστε εάν και οι διερευνητικές αποτύχουν, να μπορεί η κάθε χώρα μονομερώς να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο για την οριοθέτηση.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ως διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι δυνατόν στο πλαίσιο της συναντίληψης να αντιμετωπισθεί στη διερευνητική φάση. Κατά καιρούς η Τουρκία έχει θέσει τα θέματα της αποστρατικοποίησης ή των γκρίζων ζωνών αλλά όλα αυτά απορρίφθηκαν και θεωρήθηκαν ότι είναι μη θέματα, ότι είναι εκτός συζήτησης. Ποτέ η Ελλάδα δεν θα συζητούσε ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας και αυτό η άλλη πλευρά το γνωρίζει».

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επιλεκτική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δηλ. με διαφορετικό εύρος σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Λιάκουρας. Και αυτό γιατί το ζητούμενο είναι αφενός να διασφαλιστεί η διεθνής ναυσιπλοΐα και αφετέρου να εξασφαλιστεί η περιοχή υφαλοκρηπίδας προς οριοθέτηση.

«Εάν η αιγιαλίτιδα επεκτείνονταν στα 12νμ. σε όλο το Αιγαίο αυτό θα καθιστούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα δύο κράτη πρακτικά αδύνατη. Και κατά συνέπεια και την διαπραγμάτευση άνευ αντικειμένου.

Έτσι κλίνει το Αιγαίο. Και η Ελλάδα θα αντέφασκε σε αυτό που όλα τα χρόνια επιμένει, ότι δηλαδή η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου όταν πραγματικά αποδεχόμαστε ότι υπάρχει αυτή η διαφορά , αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες πρέπει να διαπραγματευτούν, σύμφωνα και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή να γίνει χρήση των μέσων ειρηνικής επίλυσης, αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση».

Και τα 10ν.μ. είναι αρκετά, είπε ο κ. Λιάκουρας προκειμένου να υπάρξει και μια εναρμόνιση με τον υπάρχοντα εθνικό εναέριο χώρο. Πρέπει να γίνει οριοθέτηση, πρέπει να γίνει με συμφωνία, διαφορετικά δεν κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Για να πάμε σε διαπραγμάτευση είναι η κύρια διαδικασία για τη συμφωνία πρέπει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των διερευνητικών επαφών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος