Εθνικό χρέος χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την επιδίωξη δικαίωσής μας στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Από τη Λαμία, όπου βρέθηκε με αφορμή εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου και τον Πανελλήνιο εορτασμό της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, τόνισε ότι οι εθνικές απαιτήσεις σε σχέση με το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πλήρως νομικά ενεργές και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες.

Από την αίθουσα του αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας, λίγο μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμος δημότης της πόλης ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα μηνύματα εθνικής ενότητας, ενώ απαντώντας στον Δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη, που ζήτησε την συμβολή του στην διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε πως οι παραπάνω «είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει και εμμένω σε αυτές. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος Καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε «εκδίκηση».

Το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει «όπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται. Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σ’ αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης». Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις «απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού» που τις χαρακτήρισε «εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας».

Ο κ.Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας προβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια τονίζοντας το μήνυμα των Θερμοπυλών και του Γοργοπόταμου λέγοντας ότι «ο απόηχος της μάχης του Θερμοπυλών καθορίζει για πάντα το σφυγμό της παγκόσμιας ιστορίας ως πρότυπο αυτοθυσίας». Αναφερόμενος στο Γοργοπόταμο χαρακτήρισε την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας ως «από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη». Παράλληλα έκανε έκκληση για εθνική ενότητα με αρραγή χαρακτηριστικά, όπως είπε.

Μοιράσου το άρθρο: