Στον Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 638 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 240 άτομα από τη Χίο και 398 από τη Μυτιλήνη. Εντός της ημέρας θα καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 2» με 79 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και 5 από την Κω.
Δέκα πούλμαν μετέβησαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες για διάφορα κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει επιβίβαση ατόμων σε αυτά καθώς πολλοί αρνούνται να μετακινηθούν φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν κάπου και θα εγκλωβιστούν.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της Πέμπτης 17 Μαρτίου που έκανε το λιμενικό σώμα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενείται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ή διαμένει σε σκηνές μέσα στο λιμάνι ανέρχεται σε 4.500 άτομα, μετά και τον χθεσινό κατάπλου του «Νήσος Μύκονος» με 430 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Χθες μόνο 349 μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα.
Στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλους του σταθμούς φιλοξενίας, υπάρχει δύναμη του Λιμενικού σε 24ωρη βάση για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων μετά τις δύο χθεσινές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και των προσφύγων εκ των οποίων στη μία υπήρξαν και τρείς τραυματίες.

Σύροι και Αφγανοί στη Φιλιππιάδα

Παράλληλα, στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα, έφτασαν το πρωί πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες από τον Πειραιά. Πρόκειται για 4 λεωφορεία με Σύρους και ένα με Αφγανούς. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Zηρού και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την ευθύνη και τον συντονισμό του κέντρου φιλοξενίας έχει η Αεροπορία από το Άκτιο.
Στο παλιό στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» δημιουργήθηκε υποδομή για να φιλοξενήσει περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε 46.207 ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πανελλαδικά σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Επίσης, 576 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθησαν το τελευταία 24ωρο από το λιμενικό σώμα σε 10 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Σάμου και Μεγίστης.

Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών

O Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη «Σύγχρονο Νταχάου» και ανακοίνωσε πως άμεσα θα υπάρξει ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και της αστυνόμευσης, ενώ προέτρεψε τους πρόσφυγες να ενταχθούν στα κέντρα φιλοξενίας διαβεβαιώνοντάς ότι δεν πρόκειται να χάσουν τη σειρά τους, εξαιτίας αυτής της μετακίνησης.

Είκοσι φωτόγραφίες απο τα παιδιά που διαβιούν στην Ειδομένη δημοσιεύει το news.sky

http://news.sky.com/gallery/1661729/children-of-hellish-refugee-camp

Μοιράσου το άρθρο: