Α. Χαρίτσης: “Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί” (audio)

Την ανάγκη να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε, ότι οι διαφορές είτε μεταξύ των θεσμών, είτε και εντός κάποιου θεσμού που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες αυτές της πολιτικής τα τελευταία 6 με 7 χρόνια και ότι, οι απαιτήσεις δεν περιλαμβάνουν την προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο με σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πεδίο.

Η κυβέρνηση έχει τη σταθερή και πάγια θέση ότι, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί στις ημερομηνίες που ήδη έχουν καθοριστεί και όχι στο απώτερο μέλλον, πρόσθεσε, και υπογράμμισε ότι ορόσημο παραμένει η 20η Φεβρουαρίου, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου στο μέλλον ο κ. Χαρίτσης δήλωσε, πως η συζήτηση που πρέπει να πυροδοτηθεί στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται και με τα προβλήματα και τις παθογένειες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προϋπήρχαν της κρίσης. Αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε, οδήγησαν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και σε μία κρίση αποεπένδυσης η οποία την τελευταία πενταετία 20102014 πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, τόνισε.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος που φέραμε στη Βουλή, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, στρέφει για πρώτη φορά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βάζει συγκεκριμένες κλαδικές στοχεύσεις και μεταφέρει το βάρος της χρηματοδότησης από τον τριτογενή τομέα και τις υπηρεσίες στον δευτερογενή τομέα. Αξιοποιούμε πλέον νέα πιο σύνθετα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν να κάνουν με φορολογικά κίνητρα, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές προς τους επενδυτές, συμπλήρωσε, και όλα αυτά αποτυπώνονται στις αιτήσεις που έχουμε δεχτεί τους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής που ξεπερνούν τις 800 όταν ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος δέχτηκε 1.200 μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Το 65% των νέων αιτήσεων αφορά μονάδες μεταποίησης και βιομηχανίας, δήλωσε, επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας με ασφαλείς όρους για τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο παρελθόν όταν η ελληνική οικονομία ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις σε υπέρμετρο βαθμό, οδήγησε σε καταστροφή του δευτερογενή τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, συμπλήρωσε ότι και τα νέα προγράμματα που ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως τις παραγωγικές δραστηριότητες και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα… Για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα άνεργοι, επιστήμονες και νέοι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δήλωσε. Mία επιτυχία που ανοίγει τις πόρτες του κλειστού μέχρι σήμερα συστήματος ΕΣΠΑ σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα, και επισήμανε ότι τα επίσημα στοιχεία, σε αντίθεση με το τι λένε κάποιοι, δείχνουν ότι και στο τέλος του 2015 και στο τέλος του 2016, δείχνουν μεγάλη απορροφητικότητα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος