Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

Ο κ. Νεφελούδης χαρακτήρισε απόλυτα απαράδεκτη την χρήση χημικών στους συνταξιούχους, αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας. Διευκρίνισε όμως ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική ευθύνη «την οποία ανέλαβε και ο ίδιος».

Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην ισχύσουν ξανά οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και καμία περίπτωση να απελευθερωθεί το lock out (ανταπεργία εργοδοτών)».

Ο κ. Νεφελούδης μίλησε για το θέμα που πυροδοτεί εξεγέρσεις στην Γαλλία, ενώ εδώ, όπως είπε «πέρασε αβρόχοις ποσί», δηλαδή την επικυριαρχία των επιχειρησιακών συμβάσεων επί των κλαδικών. Ανέφερε ως παράδειγμα ξενοδόχους στο Ηράκλειο, που διέλυσαν το εργοδοτικό σωματείο και έκαναν ενώσεις προσώπων, ώστε να παρακάμψουν τις κλαδικές συμβάσεις και με επιχειρησιακές να ρίξουν τους μισθούς. Όπως είπε ο κ. Νεφελούδης χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσουν δικαστικά. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο, είναι να επικυριαρχεί η ευνοϊκότερη σύμβαση.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού, ο γγ του υπ. Εργασίας είπε πως συμφωνεί με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, να ορίζεται στην διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Νεφελούδης είπε, πως προκαλούν σοκ τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και για μισθούς των 100 ευρώ και χαρακτήρισε κροκοδείλια τα δάκρυα, αυτών, που αποδιοργάνωσαν τις σχέσεις εργασίας και σήμερα κάνουν δήθεν κριτική. Μάλιστα χαρακτήρισε επιλογή της ΝΔ και του πρώην υπουργού κ. Βρούτση αυτή την αποδιοργάνωση, αναφέροντας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι βρήκαν κλειστά 40 υποκαταστήματα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι έχουν τελειώσει οι περικοπές στις συντάξεις και με την Εθνική σύνταξη, σε περίπου ένα χρόνο, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Καταλήγοντας ο γγ του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε σίγουρος ότι δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές και είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε ανάγκη εμείς να εξαντλήσουμε την τετραετία για να αποδείξουμε ότι πολλά απ’ αυτά τα οποία λέγαμε δεν ήταν λόγια του αέρα…».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: