Α. Tσίπρας: Η Τουρκία να επανέλθει στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου (video)

Από την Τυνησία που έχει πρωταγωνιστικό και για την ακρίβεια διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης ο πρώην πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει στη λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή είτε αυτό αφορά ΑΟΖ είτε το προσφυγικό.

Μιλώντας εδώ στην 34η Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών ο Α. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε όλες τις συναντήσεις του με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η  «Ευρωπαϊκή Ένωση και η νέα Επιτροπή, πρέπει να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο,» που να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για «την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ειρήνη στην Συρία, την ειρήνη στην Λιβύη (στην οποία έχει ενεργό ρόλο η Τυνησία)

Υπογράμμισε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της Συνόδου των ευρωπαικών χωρών του Νότου.

Ο κ. Τσίπρας μετέφρε την ελληνική εμπειρία για την έξοδο από την κρίση, οικονομική και προσφυγική, αλλά και την ανάδειξη της Ελλάδας σε «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή, μκατά την ομιλία του σήμερα στην 34η Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία, με θέμα «Πολιτικές κρίσεις: Προς ένα αποτελεσματικό κράτος».

Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε για μια ώρα με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας από το βήμα του φόρουμ είχε ασκήσει κριτική στο Ερντογάν:

“Η δημοκρατία πρέπει να είναι πλουραλιστική, όχι πρωταρχική. Οι νικητές των εκλογών δεν σημαίνουν ότι κάποιος μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Οι έλεγχοι και οι ισορροπίες πρέπει να διασφαλίζονται για να αποφευχθεί η παρακμή κάτω από τη σκιά ενός ισχυρού ηγέτη.
«Θα πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι οι σχέσεις δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το διακύβευμα για την Τυνησία μετά την επανάσταση, αλλά και για την Τουρκία στις αρχές του 2000, ήταν να επανέλθετε στην οικονομική ανάπτυξη με απεξάρτηση από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, να προστατευθεί η κοινωνία και να ενισχυθούν ουσιαστικά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε ότι «τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των στέρεων δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην ΕΕ, και εμείς στην Ελλάδα δώσαμε έναν αντίστοιχα σημαντικό αγώνα για την έξοδο από την κρίση και για την ανάκτηση μέρους της κυριαρχίας μας από τους δανειστές».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και την «κρίση αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

«Δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν διστάσαμε όμως να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές και καταφέραμε να αποτραπούν τα χειρότερα», σημείωσε αναφερόμενος στην «πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια» και στην επανεκκίνηση του διαλόγου για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ από τις δύο πλευρές».

Πηγές: EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος