Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Κομβικό σημείο στην αντιπολιτευτική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασφάλιση και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Ενόψει της ομιλίας του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Δυστυχώς επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις με την Πρωτοβουλία Πολιτών, τον πρώην δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη και το νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Επίσης συναντήθηκε με τους Παραγωγικούς φορείς Βορείου Ελλάδας.

Με σκωπτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «φωτογράφισε» τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων  στο σταθμό Βενιζέλου.

«Το χειρότερο είναι ότι από το ψευδοδίλλημα «ή αρχαία ή μετρό», εμείς καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα δυστυχώς περνάμε στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό», σημείωσε.

«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία γκάφα για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε «πάσα» στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραίο δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση και στην «πλάτη» των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική οδό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια. Επιστρέψαμε, δυστυχώς, στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην «πλάτη», όμως, των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης», τόνισε.

Από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε ανακοίνωση στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε:  «Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά τις λέξεις «εργολάβος» και «διαπλοκή». Τις χρησιμοποιεί μάλιστα όταν μιλάει για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος, παρά τη γνώση του στο θέμα δεν εγκαινίασε τίποτα άλλο από «μουσαμάδες»…». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για το θέμα του μετρό ότι έτσι (αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό «Βενιζέλου» μετά την περάτωσή του), προχωρά απρόσκοπτα η πιο γρήγορη κατασκευή του, με σεβασμό και στις αρχαιότητες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Σύριζα, Αλέξης Χαρίτσης, ανταπάντησε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου διατυπώνοντας «συγκεκριμένα ερωτήματα» , για «καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου», «επιπλέον κόστους» καθώς και για «όφελος του νέου εθνικού εργολάβου από τις καθυστερήσεις».

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επικεντρώσει την κριτική του στους παρακάτω άξονες:

1.Στη Συμφωνία των Πρεσπών: Εδώ είναι γνωστές οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για κυβίστηση από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι εξαπάτησε τους πολίτες πάνω σε αυτό το θέμα με στόχο να πάρει τη ψήφο τους.

2 Οικονομία: Θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης από 3,5 στο 2,5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση για μη χάσουν τα χρήματα τους οι δανειστές.

3. Εργασιακά: Ο κ. Τσίπρας θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα μνημονιακές ρυθμίσεις ότι κινείται στην γραμμή των εργοδοτών και του ΣΕΒ. «Η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους».

4. Θεσμοί- Δημοκρατία: Αναμένεται να καταλογίσει την κυβέρνηση ότι υιοθετεί καθεστωτικές λογικές, δίνοντας έμφαση στο θέμα του διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ.

Η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει, στις 12:30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Πηγή: EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: