Α.Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν κατάφερε την ισορροπία ανάμεσα στη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομία

«Το ερώτημα δεν είναι με τη διασπορά που καταγράφεται και τους ανησυχητικούς δείκτες και την πίεση στο σύστημα, αν υπήρχε άλλη λύση από το λοκντάουν»

«Το θέμα είναι ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη διαχείριση της πανδημίας και τη βιωσιμότητα της οικονομίας» δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, στη Μαρία Γεωργίου και το Γιώργο Πίκουλα, ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μάχη έχει χαθεί σε όλη την Ευρώπη είπε ότι «δεν κάναμε αποτίμηση, ιδιαίτερα στο σύστημα Υγείας, η μάχη δεν χάνεται μόνο, εκεί αλλά και στη φάση του ελέγχου της διασποράς της ιχνηλάτησης και της πρόληψης».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δε θέλει να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση. Κρίσιμος κρίκος είναι η προ – νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας , η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι και η ιχνηλάτηση. Έχει χαθεί το στοίχημα της ιχνηλάτησης και της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στα τεστ» ενώ αναφερόμενος στους ελέγχους στους χώρους εργασίας είπε ότι «τα μεγάλα εργοστάσια και οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι έχει αποδειχθεί ότι είναι εστίες υπέρ – μετάδοσης . Δεν έχει γίνει εκεί τίποτα».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση παίρνει εγκαίρως τα μέτρα ο κ. Ξανθός απάντησε ότι «τώρα, ακριβώς επειδή έχουμε μία προσομοίωση του προβλήματος στα τέλη Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη και συμβαίνει τώρα στην Αττική, θεωρώ ότι αναγκάζεται η κυβέρνηση κυρίως υπό την πίεση του συστήματος υγείας να κινηθεί έγκαιρα. Νομίζω όμως ότι πρέπει πλέον να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η υγειονομική πολιτική της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα επιδημιολογικής πολιτικής έτσι ώστε οι παρεμβάσεις -σε τοπικό επίπεδο- να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα».

Ο πρώην υπουργός υγείας ερωτώμενος για τους εμβολιασμούς είπε ότι «το θέμα των εμβολιασμών, είναι αλήθεια, ότι υπερβαίνει τις διαχειριστικές και οργανωτικές ικανότητες μιας χώρας. Η μόνη λύση είναι να αλλάξει το καθεστώς της πατέντας και να υπάρξουν παραγωγικές μονάδες».

                               

Ενώ για τη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον Alpha ότι δέχεται το ρίσκο «να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας» ο κ. Ξανθός είπε «δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κοινωνική κινητικότητα χωρίς υγειονομικό ρίσκο σε συνθήκες πανδημίας. Να είμαστε ειλικρινείς. Το θέμα είναι εάν γίνονται κινήσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα όπως η υπόθεση της Ικαρίας ή εάν γίνονται κινήσεις που περιφρουρώντας όσο είναι δυνατόν δημόσια υγεία γίνεται στάθμιση ενός θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος».

Σε ερώτημα εάν και τα δύο στέλνουν λάθος μήνυμα ο κ. Ξανθός είπε ότι «θα είναι τραγικό να επιτρέψουμε να τεθεί στην κοινωνία το δίλημμα Δημόσια Υγεία ή Δημοκρατία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος