Πνεύμα σύμπνοιας επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Άγγελος Συρίγο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Συρίγος, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής επεσήμανε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν απόλυτα σε τρία σημεία: πρώτον ως προς την ύπαρξη κινδύνου δεύτερον ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στην προκλητικότητα της Τουρκίας και τρίτον ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων αφορούν κυρίως βελτιώσεις στην ήδη υπάρχουσα πρακτική. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον κ. Συρίγο αναφέρθηκε στο θέμα των κυρώσεων και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο ίδιος πάντως επί του συγκεκριμένου θέματος σημείωσε ότι «ούτως ή άλλως έχουν επιβληθεί κυρώσεις (έχουν παγώσει ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, έχουν παγώσει όλα τα κονδύλια πλην των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και έχουν παγώσει ακόμα και οι επαφές συνομιλίες) για το θέμα της Κύπρου. Θα μπορούσαμε να το περάσουμε ότι αυτές ισχύουν και για το θέμα της Ελλάδος. Το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να επεκταθούν αλλά αυτό αφορά μόνο τα κράτη-μέλη είναι το θέμα των πωλήσεων του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία».

Ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι «η κίνηση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σοβαρή, θα την βρίσκουμε μπροστά μας είναι παράνομη επί τούτου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η Τουρκία άλλωστε το επιδιώκει αυτό εδώ και πολύ καιρό και στη παρούσα φάση το επιτυγχάνει στο αμήν καθώς η κυβέρνηση Αράζ είναι προσωρινή καθώς τα στρατεύματα του Χάφταρ είναι στα περίχωρα της Τρίπολης. Πρόκειται για μία παράλογη, αγεωγράφητη και παράνομη συμφωνία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα την επικαλείται σε κάθε βήμα της διότι της παρέχει την νομιμοποίηση την οποία αναζητά εδώ και χρόνια».

Σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση της Τρίπολης ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι αλλάζουν τα πράγματα γενικά και αυτό αντικειμενικά είναι που κυνηγάει η Ελλάδα στο βαθμό που μπορεί να βοηθήσει. Η Τουρκία θα είναι όλο και πιο διεκδικητική και αυτό προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε και να δούμε πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Ως προς τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι δύσκολα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξάγει μία απόφαση και θα συστήσει να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία αλλά και να την εξάγει δεν έχει ισχύ έναντι της Γραμματείας διότι είναι ένα όργανο ισότιμο του ΟΗΕ. Άλλωστε οι Τούρκοι στέλνουν τη συμφωνία να πρωτοκολληθεί στη Γραμματεία, η οποία και εξετάζει τα τυπικά στοιχεία μιας συμφωνίας δηλαδή αν προέρχεται από αναγνωρισμένα κράτη και νόμιμες κυβερνήσεις. Ίσως βέβαια σε αυτό το σημείο παίξει κάποιο ρόλο η επιστολή του Προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράνομη.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: