Σενάρια για αγορές με χρονομετρητή – Διαψεύσεις για “κόφτη” στα sms

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες τα 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους που εντοπίζονται στη χώρα μας αλλά και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την εξέταση χρήσης μιας εφαρμογής, η οποία θα χρονόμετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033.

«Είχαμε μία επανεκκίνηση μετά από εβδομάδες, σαφώς το Σάββατο είχαμε μία κίνηση και την Κυριακή πιο ομαλά και τις υπόλοιπες μέρες με κάποιες ουρές, αλλά φυσιολογικά. Μειώσαμε την πυκνότητα του Μαΐου και μειώσαμε τη χωρητικότητα για να έχουμε διάρκεια. Να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταχρόμαστε τη λειτουργία του αριθμού “2” . Λόγω των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να κρατούμε τα στοιχεία και το αρχείο της κίνησης. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα “κόφτη”» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως είχε αναφέρει χθες και η ΕΡΤ σε σχετικό ρεπορτάζ το λογισμικό που χρησιμοποιείται για τα μηνύματα στο 13033 ουσιαστικά είναι μια εφαρμογή που δέχεται το κωδικοποιημένο μήνυμα: κωδικός μετακίνησης, κενό, ονοματεπώνυμο, κενό, διεύθυνση κατοικίας. Το απαντητικό μήνυμα είναι αυτοματοποιημένο, προστίθεται ουσιαστικά η λέξη «μετακίνηση» στο ίδιο το μήνυμα που στείλαμε εμείς. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα στο 13033 εάν είναι ενεργοποιημένη η φραγή SMS σε 5ψήφια, από τις ρυθμίσεις του κινητού.

Όπως εξηγούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει αναλάβει να κατασκευάσει την «πλατφόρμα», ούτε «κόφτης» υπάρχει, ούτε ανάλυση των δεδομένων γίνεται. Το 13033 δημιουργήθηκε κυρίως για να διευκολυνθούν οι πολίτες από το να τυπώνουν χαρτιά και φόρμες.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την κίνηση στην αγορά. Τα μέτρα από τις επιχειρήσεις τηρούνται κατά γράμμα και θερμά ευχαριστώ γι´ αυτό. Οι καταναλωτές φορούν όλοι μάσκα πράγμα που είναι κρίσιμο. Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε, ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί» ανέφερε σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το κράτος», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι υπήρξε αύξηση 13% στα μηνύματα, με τα SMS που στέλνονται κάθε εβδομάδα να αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει σκέψη να καταργηθούν κωδικοί για SMS».

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Πιερρακάκης είπε  πως μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα στη λογική του «χρονόμετρου» καθώς «γίνονται συζητήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης».

Εν τω μεταξύ ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Στράτος Μπαλάσκας μιλώντας στο OPEN, είπε πως βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS κατ’ εφαρμογή μιας νέας εντολής: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς». Όπως είπε ελέγχθηκαν αποδείξεις από αγορές και «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών», ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου μήνυμα.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφερόμενος στα επόμενα βήματα ανοίγματος των δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων είπε πως δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση στο τραπέζι. «Αν μπει την επόμενη Παρασκευή ή τη μεθεπόμενη δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά.  Προϋποθέτει αυτό και τη μετακίνηση από νομό σε νομό κάτι που δεν βλέπω να το επιτρέπουν οι ειδικοί», είπε υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι τη λειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ την 1η Φεβρουαρίου αν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά

Για την εστίαση σημείωσε πως είναι δύσκολο να λειτουργήσει σε εξωτερικό χώρο και σε ημι-υπαίθριο. «Θα πρέπει να περιμένουμε … Δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος