Στις «σημαντικές πιέσεις που δέχονται οι τιμές των αγροτικών προιόντων» το αντιστάθμισμα είναι οι παραδοσιακές ενισχύσεις- ενέσεις ανταγωνιστικότητας με βασικό μέτρο τη μείωση τη βαριάς φορολογίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα της μείωσης του κόστους του  πετρελαίου που, όπως είπε, συζητά συχνά με τον Πρωθυπουργό, αλλά συνδέεται με τη διαμόρφωση μόνιμου δημοσιονομικού χώρου.

«Ο διάλογος συνεχίζεται με τους αγρότες, ωστόσο μοχλός των κινητοποιήσεων είναι μερίδα αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης την ώρα που μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων διοργανώνουν συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

«Εγκληματική η κατώτερη εγγυημένη τιμή»

«Μέσα στην ατζέντα του ΚΚΕ είναι η κατάργηση της ΚΑΠ που σημαίνει και κατάργηση των ενισχύσεων», ανέφερε και πρόσθεσε: Η κατώτερη εγγυημένη τιμή ακούγεται κάτι συμπαθητικό, αλλά είναι εγκληματικό γιατί είμαστε σε συνθήκες ανοικτής αγοράς και η Ευρώπη παίρνει λάδι και από Μαρόκο και από την Τουρκία κι αν η τιμή δεν είναι ανταγωνιστική κανείς δεν θα παρίνει ελληνικό λάδι. ‘

«Αρα η λογική του ΚΚΕ είναι κλειστές αγορές, κρατικό μονοπώλιο, για κατώτερη εγγυημένη τιμή που είναι κάτι απολύτως λάθος για τους παραγωγούς μας», επισήμανε.

Agrotica: Η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ 

«Πρώτη φορά η διοργάνωση απολογείται γιατί δεν είχε άλλα τετραγωνικά μέτρα να καλύψει τη ζήτηση», τόνισε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας για τη μεγαλύτερη έκθεση στην ιστορία του θεσμού.

Αποδεσμεύσαμε  600 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από 1 1/2 χρόνο παγωμένων σχεδίων της προηγούμενης κυβέρνησης, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στις τιμές»

«Η Ελλάδα μάχεται για τη διατήρηση του ύψους του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»,  τόνισε και αναφερόμενος στην «εξαιρετικά χαμηλή τιμή» του ελληνικού ελαιόλαδου διευκρίνισε ότι μέτρα προστασίας,  δεν υπάρχουν γιατί αυτό θα συνιστούσε βαριά παραβίαση του ανταγωνισμού.

«Η πρώτη ελαιοπαραγωγός της ΕΕ, η Ισπανία (δεύτρη η Ιταλία και τρόιτη η Ελλάδα) χύπησε τις τιμές για να μην  έχουν ζημίες  από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά», εξήγησε.

«Είχα συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό μου στις Βρυξέλλες, καθιστώντας  σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετες δράσεις ανταγωνιστικότητας και προώθησης, με βασικό μέτρο τη μείωση τη βαριάς φορολογίας που ήδη κάνουμε και θα κάνουμε», ανέφερε ο κ. Βορίδης επιμένοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του κράτους στις τιμές.

Περιβάλλον μείωσης εσόδων λόγω Brexit

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για περιορισμό της χρηματοδότησης, ενώ σχετικά με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι αντιτίθεται.
Η Ευρώπη επιθυμεί να κρατήσει ψηλά τις πολιτικές συνοχής (ΕΣΠΑ) και να προσθέσει χρήματα για νέες πολιτικές (μεταναστευτικό), όμως σε περιβάλλον μείωσης εσόδων λόγω του Brexit, στην πραγματικότητα η μόνη λύση είναι αύξηση των εισφορών κι αυτό συναντά αντίδραση κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Εμπλοκή ονόματος Παπαγγελόπουλου: Να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία

Σε ερώτηση για τη χθεσινή κατάθεση Αθανασίου και περί εμπλοκής του ονόματος του κ.Παπαγελόπουλου, ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι για να κινηθεί διαδικασία της διώξεως αρκούν απλές ενδείξεις, αλλά για να παραπεμφθεί συγκροτείται ανώτατο ειδικό δικαστήριο και προηγείται κύρια ανάκριση από Αεροπαγίτη.

«Θα έπρεπει να εξηγήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος «γιατί βρίσκονται τρεις συνάδελφοι του και λένε τα ίδια πράγματα εναντίον του», σχολίασε τέλος, ο Μάκης Βορίδης.

 

Μοιράσου το άρθρο: