Αλ. Τσίπρας: Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση (video)

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης, έπεσε η αυλαία της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της νέας ΚΕΑ βρέθηκε ο τρόπος και η διαδικασία που θα προχωρήσει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ένα σύγχρονο και μεγάλο κόμμα που θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέα μέλη και στελέχη. Στις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκε από μερίδα στελεχών και τη νεολαία απάντησε κλείνοντας τις εργασίες ο Α. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό.

«Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση: ποιες κοινωνικές κατηγορίες εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις με την πολιτική τους και ποια η στάση τους απέναντι στον εθνικισμό. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «η πολιτική τους είναι στοχευμένη στο να δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους να δίνουν πολλά» και ότι εκπροσωπεί μια οικονομική ολιγαρχία.

Ως προς το δεύτερο χαρακτηριστικό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι στο Συνέδριο της ΝΔ έκαναν ειδική αναφορά στο φαινόμενο του λαϊκισμού «και αναρωτιέμαι αν είχαν ως άξονα τους τη δική τους στάση απέναντι στο Μακεδονικό». Έθεσε το ερώτημα «τι είναι λαϊκισμός»: «Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;».

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ περί αποδέσμευσης με ό,ποιον τρόπο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Θα ήταν απλά μια γραφική τοποθέτηση αν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός και ο οποίος έχει πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα στην ΚΟ της ΝΔ». Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει θέση για το «αν μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία», ειδάλλως αφήνει «διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας».

Στιγμιότυπα από τις παρεμβάσεις-ομιλίες:

Νίκος Βούτσης: «Πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία».

Γιώργος Σταθάκης: «Το στίγμα των ιδεών το έχουμε δώσει ήδη ως διακυβέρνηση, το επόμενο βήμα είναι πώς θα εντείνουμε το δικαιωματικό σύστημα περιλαμβάνοντας και παραμέτρους που δεν έχουμε μέχρι στιγμής συζητήσει».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω».

Νίκος Μπίστης: «Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το ‘χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς».

Χρήστος Σπίρτζης: «Να καταπολεμήσουμε τη λογική του “φιλοξενούμενου, δεν υπάρχουν “μεταγραφές”, υπάρχει συστράτευση».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Το άνοιγμα, η διεύρυνση που κάνουμε, αυτή η νέα τομή στη συνέχεια είναι επίσης μια ριζοσπαστική κίνηση».

Θοδωρής Δρίτσας: «Καλωσορίσατε στα δύσκολα», είπε ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως το ζητούμενο, όπως διεθνώς έτσι και στη χώρα μας, είναι η ανταπόκριση στην απαίτηση η αριστερά να γίνει η ηγεμονική δύναμη για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του Νεοφιλελευθερισμού, ενός συστήματος που είναι σε κρίση και γεννά φτώχεια, ρατσισμό, ανισότητες, πολέμους».

Αννέτα Καββαδία: «Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για ένα αριστερό, δημοκρατικό, ομογενοποιημένο κόμμα».

Γιάννης Μπαλάφας: «Έχουμε μπροστά μας κρίσιμο 5μηνο στον δρόμο προς το Συνέδριο. Σε αυτό το διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε την προγραμματική και κινηματική αντιπολίτευση μας, θα πρέπει να εμβαθύνουμε σε ζητήματα στρατηγικής και ιδεών».

Πέτρος Κόκκαλης: «Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. «Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η αρχή του τέλους του νεoφιλελεύθερου δόγματος που μας έχει οδηγήσει εδώ».

Μαρία Ρεπούση: «Καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση σε όσμωση, με θέσεις και πυξίδα, με τρόπο συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού, είπε η Μαρία Ρεπούση».

Στέφανος Τζουμάκας: «Έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μετακίνηση των ριζοσπαστών πολιτών που επιθυμούν μια άλλη πολιτική και όχι αυτή του συστήματος».

Θ. Φωτίου: «Χιλιάδες πολίτες προσέρχονται στις οργανώσεις μας μετά τις εκλογές, αυτοί είναι οι πραγματικοί πολλαπλασιαστές».

Νίκος Ξυδάκης: «Μόνο η μεγάλη κοινωνική αριστερά μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση αυτή την πονεμένη και φοβισμένη χώρα».

Δημήτρης Παπαχριστόπουλος: «Λάθη κάναμε, έχουμε ιερή υποχρέωση σε αυτή την ιστορική πρόκληση να είμαστε πρώτοι».

Δημήτρης Χατζησωκράτης:  «Και ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός».

Δώρα Αυγέρη: «Ο αναστοχασμός μετά την ήττα δεν σημαίνει σιωπή, όπως οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας επιβάλλουν. H ανασυγκρότηση μετά την ήττα δεν σημαίνει να εγκαταλείπουμε αυτά που πιστεύουμε».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος