Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας (video)

“Η ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα αυστηρό, ξεκάθαρο. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις ενέργειες την Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ διακήρυξε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες της Άγκυρας άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα που προαναγγέλθηκαν: “Τα μέτρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, αλλά και μέτρα που μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου”, τόνισε εξηγώντας ότι με βάση τη σημερινή απόφαση στο εξής η Τουρκία θα γνωρίζει ότι τυχόν συνέχιση προκλητικών κινήσεων θα έχει τίμημα.

“Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και σωρεία παραβάσεων από την Τουρκία που η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει την λήψη μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση που να συνοδεύεται με μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε μετά τον Ιούνιο του 1996 και το επεισόδιο των Ιμίων”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για “σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις”.

Ν. Αναστασιάδης: Τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του σημείωσε, ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων» οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από «έντονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας», καθώς το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν ικανοποιούσε την κυπριακή πλευρά. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες» και συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των επτά χωρών του Νότου.

Τα εν λόγω μέτρα -εξήγησε- θα επηρεάσουν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σημείωσε ότι τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων, εταιρειών και του κράτους, σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Αλ. Τσίπρας: Οι επιλογές της Τουρκίας στο εξής θα έχουν τίμημα

Μίλησε επίσης για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο».

“Για εμάς κρίσιμο είναι να σταματήσει η Τουρκία την παραβατική συμπεριφορά και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας. Οι επιλογές της στο εξής θα έχουν τίμημα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή”

Οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η επιλογή Βέμπερ για την διαδοχή στην Κομισιόν “έφυγε από το τραπέζι, γιατί δεν ήταν μια ενωτική αλλά μια διχαστική υποψηφιότητα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα.

“Πιστεύω ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι με κομματικές παρωπίδες”, ανέφερε.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς”

Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά :«Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας” (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

“Καταφέραμε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την Ελλάδα”

Αναφορικά με τη κλιματική αλλαγή, που ήταν ένα από τα θέματα της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε πρέπει να επενδύσει σε πολιτικές και εργαλεία για φιλόδοξη μείωση εκπομπών αερίων μέχρι το 2050, ενώ υπενθύμισε ότι στην ΕΕ δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες λύσεις, όπως η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως πιθανή λύση.

Για την τηλεμαχία 1ης Ιουλίου

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω μέσω Skype απ’ τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

“Ο κ. Μητσοτάκης, αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο, υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες”

«Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση, εφόσον επιλέξει ακόμα και αυτό το ντιμπέιτ να είναι παράλληλων μονολόγων, χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας συγκρίνει και ας κρίνει ο λαός», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανακοίνωσε ότι αυτό που θα κάνει εκείνος είναι αντί αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, «να απευθύνω μια πρόσκληση σε όλα τα κανάλια, σε όλους τους δημοσιογράφους, να έρθουν να με ανακρίνουν. Να έχω εγώ, δηλαδή, μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΥΣΕΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση, είπε ότι αν είναι «δραματοποίηση» η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.
“Αν δεν γινόταν η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της”, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.”

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Σχετική είδηση:Σκληρά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας προαναγγέλλει η ΕΕ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος