Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω (video)

Στόχος μας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρουσίαση της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Όπως υπογράμμισε, «η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας, είναι η συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας.

«Η χώρα», είπε, «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας».

Όπως σημείωσε, «δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης».

Πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, για να σχολιάσει: «Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, είναι πολύ μεγάλη».

«Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στον νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε.

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, για να προσθέσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης».

Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, όμως, είπε πως «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε». «Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας», σημείωσε.

«Όσο και αν κάποιοι», πρόσθεσε, «επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες», «επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς», «επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Εμείς», τόνισε «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του ‘Μαζί τα φάγαμε’. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι τώρα ορισμένοι «δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία», πρόσθεσε, για να τονίσει: «Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

«Αν τα 23 δισ. ευρώ της Novartis έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει την περιπέτεια μετά το 2010»

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis, που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που ήρθε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε πως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα μνημόνια- το κόστος φτάνει στα 23 δισ. ευρώ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ» είπε ο Πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα Ταμεία των ασφαλισμένων και πως «αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Γιατί αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010» τόνισε.

Όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό».

Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα.

Είπε πως «τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων, έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

«Ποιος κυβερνά, τελικά, τη ΝΔ;»

Σφοδρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του». «Πρέπει να μιλήσει με ονόματα: Ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;», είπε.

«Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη γυρίσει σελίδα»

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ήδη έχει γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες».

«Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Σκοπιανό: Μονόδρομος η διαπραγμάτευση

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η χώρα, μέσω της διαπραγμάτευσης, καλείται να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» δίχως προσδιορισμό, να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ο μόνος δρόμος.

«Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας -έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της ΝΔ- δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ΝΔ», είπε.

Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ «για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματός του, συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας, για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς περιστροφές και χωρίς υποχωρήσεις».

Σημείωσε ότι «η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις. Δεν μπορεί να είναι μία για χρήση στο εξωτερικό και άλλη ονομασία στο σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος