Συνέντευξη εφ` όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN έδωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας,  εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ενώ αναφέρθηκε στην οικονομία και το διακύβευμα των εκλογών. Kατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι εκβιάζει τον ελληνικό λαό στο θέμα της αυτοδυναμίας, καθώς επίσης ότι «πετά συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα» και ότι αποφεύγει να εξηγήσει τις θέσεις του για μια σειρά ζητήματα όπως η μείωση των φόρων, ενώ η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που σχεδιάζει, θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων.

Ασφαλιστικό Πινοσέτ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ασφαλιστικό, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποκρύπτει το πρόγραμμά του, δεν λέει από πού θα βρει τα χρήματα και θέτει σε διακινδύνευση τις συντάξεις.

Ρώτησε ο κ. Τσίπρας: «Ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο μιλά ο κ. Μητσοτάκης με το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους; Γιατί δεν το ανακοινώνει, γιατί δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν εξήγησε ποιο είναι το σχέδιο για την εκ νέου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος; Ποια είναι η μεταρρύθμιση που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα;».

Στη συνέχεια, αναλυτικά είπε για το ασφαλιστικό και την πρόταση του κ. Μητσοτάκη: «Είπε ότι θα δώσει τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όταν κάνεις μία μεταρρύθμιση που κοστίζει, πρέπει να πεις και από πού θα βρεις τα χρήματα για να καλύψεις την τρύπα. Γιατί, για το μόνο που δεν έχει μιλήσει αναλυτικά, είναι τι σκοπεύει να κάνει στο ασφαλιστικό. Εμείς λέμε ότι είναι ‘ασφαλιστικό Πινοσέτ’, όπως είπε και ο βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Καραγκούνης, αλλά ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει. Αυτό που σημαίνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όταν όμως ιδιωτικοποιείς τις επικουρικές συντάξεις, και υποχρεωτικά από το 2021 οι ασφαλισμένοι θα δίνουν τις εισφορές τους στο ταμείο της επικουρικής, τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό, καθώς δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο και να μην υπάρξει μαύρη τρύπα. Γιατί δεν μας λέει πως θα καλύψει το κενό».

«Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί αν προκύψει μία μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει 1,2 εκατ. συνταξιούχους, όχι μόνο να μην πάρουν την 13η που δώσαμε εμείς, αλλά να πάμε ξανά στο σενάριο της μείωσης, της προσωπικής διαφοράς – δηλαδή αυτό που κερδίσαμε από το ΔΝΤ για να μην περικοπούν οι συντάξεις – και ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν ότι οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί, αυτό είναι το σημαντικό. Όταν υπάρξει μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων αυτό είναι το θέμα. Μία γενικόλογη δέσμευση, ‘μην στεναχωριέστε, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις’, όταν προτείνεις μία μεταρρύθμιση που προκαλεί τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να πεις πού θα βρεις τα λεφτά».

Μεταθέτει τη μείωση των φόρων

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο, καταλογίζοντάς του ότι ακόμη και στο θέμα της μείωσης των φόρων, δεν είναι συγκεκριμένος: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φόρων, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τρία χρόνια τώρα προβάλλει το τρίπτυχο ‘μείωση φόρων, επενδύσεις και καλύτερες δουλειές’. Ωστόσο εκείνοι, όταν κυβέρνησαν είχαν την μεγαλύτερη αποεπένδυση, εμείς αντίθετα είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων την τελευταία δεκαετία. Επίσης παραλάβαμε την ανεργία στο 28% και την μειώσαμε εννέα μονάδες. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, έχει ανατραπεί η αναλογία ανάμεσα στην μερική και την ολική απασχόληση, παρότι αληθεύει ότι είναι κακοπληρωμένες οι θέσεις εργασίας – και για αυτό είμαστε εδώ με την αύξηση του 11% που κάναμε και με την διασφάλιση της εργασιακής νομοθεσίας. Εκείνοι φθάσανε την ανεργία στο 1 εκατομμύριο».

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε πως «όταν ακούω το τρίπτυχο του κ. Μητσοτάκη, μου θυμίζει το ‘λεφτά υπάρχουν’ που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου για να κερδίσει τις εκλογές το 2009. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά τρία χρόνια για χαμηλότερη φορολογία, τώρα λέει ‘ξεχάστε την μείωση των φόρων το 2019 από το 2021, αν και εφόσον δελεάσουμε τους εταίρους με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και τους πείσουμε να μειώσουν τα πλεονάσματα’. Εγώ ρωτώ, γιατί να δελεάσουμε για μείωση των πλεονασμάτων, αφού έχουμε καταθέσει συγκροτημένο σχέδιο για να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά 1% χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία; Γιατί δεν το υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, αφού είναι 5,5 δισ. από τις θυσίες του ελληνικού λαού; Αυτό μπορεί να μας επιτρέψει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις άμεσα, είναι τα μέτρα που πήραμε και αυτά που έχουμε εξαγγείλει για το 2020».

Κριτική σε Καραμανλή

Το πρώτο ερώτημα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αφορούσε την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή: «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα.

Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Ανααφερόμενος στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς), ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία», παρατήρησε επίσης.

Και εν συνεχεία, «θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η δική του κυβέρνηση βρέθηκε στον «τοίχο» του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εκ του αντικειμένου δεν πετύχαμε το στόχο μας, αλλά συγκρουστήκαμε, πρόσθεσε. Κάποιοι από το κόμμα της ΝΔ αργότερα υποστήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν και σήμερα την προσπάθειά μας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη». Θυμήθηκε δε, τον κ. Βενιζέλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός, αλλά αριθμός κινητού.

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες του Novartis, ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Novartis είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα, συμπλήρωσε. Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος, ανέφερε ακόμη.

Με αφορμή τις απειλές Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις. Είναι ένα ερώτημα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, είπε.

Θέλει η ΝΔ να επιστρέψει να εκδικηθεί, να κουκουλώσει;, διερωτήθηκε. Στην υπόθεση Novartis, συμπλήρωσε και αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων, όπως είπε.

Από πού προήλθαν τα εκατ. ευρώ για την καμπάνια της ΝΔ;

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Το προεξόφλησε δε, μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά, έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις.

Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός. Και ναι μεν είναι τακτική αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Ματς από την αρχή, οι εθνικές εκλογές- Απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων

«Η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους, αλλά ουδείς κυβέρνησε με λιγότερους από 2 εκατ. ψήφους», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επιμένοντας ότι «είναι άλλο «ματς» οι ευρωεκλογές, άλλο οι εθνικές. Δεν είναι 2ο ημίχρονο, θα ξεκινήσει από την αρχή, θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, με ποιο σχέδιο και προοπτική».

Πάντως, «δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ψυχολογία παράστασης νίκης για την ΝΔ (αλλά) εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός που θα κάτσω έστω μία μέρα στο αξίωμά μου αν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η κυβέρνησή μου και εγώ δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναγνώρισε δε, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα επέφερε ζημιά στον τουρισμό, την οικονομία, με τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν είναι η πιο ήρεμη -«όλα αυτά τα συνυπολόγισα. Πήρα μια απόφαση που τιμά τη διαδρομή μου και τη δημοκρατική μου ευθύνη. Ανέλαβα να πάω στις εκλογές με αυτό το ψυχολογικό desavantage, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση».

«Το 36% (που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές) δεν είναι Συριζαίοι, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και μας έδωσαν μια γενναία εντολή, ένα γενναίο «δάνειο», το οποίο -θεωρώ- ότι το αξιοποιήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα κάναμε μεγάλη τομή στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Μας πιστώνουν ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας χρεώνουν ότι αργήσαμε, ανέφερε επίσης και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο των εκλογών του 2014, όταν πήρε 26% πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό και μετά, στις εθνικές εκλογές αύξησε το ποσοστό του κατά 10 μονάδες.

«Μαθηματικά είναι απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων. Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν».

Εκπέμπει μεγάλη αλαζονεία ο κ. Μητσοτάκης

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές, με μία ψήφο διαφορά, είναι το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. για νέα εκλογική αναμέτρηση) είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Επιτέθηκε όμως στον πολιτικό του αντίπαλο, λέγοντας πως «η συμπεριφορά αυτή εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία: αν δεν πάρει λευκή επιταγή, να απειλεί την κοινωνία ότι θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας σε κάλπες το 15Αύγουστο. Φαντασθείτε και να της δώσει λευκή επιταγή, πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία, θα γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: