Τις διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Λαχαναγορά του Ρέντη.

«Με ποιόν αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με τον ατζαμή που γονάτισε το μαγαζί; Η με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα κινείται ξανά να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Από την κεντρική λαχαναγορά του Ρεντη, ο πρωθυπουργός βάζει το δίλημμα της 7ης Ιουλίου, ζητώντας μια νέα εντολή τετραετίας για να κυβερνήσει για πρώτη φορά, οπως είπε, με τα χέρια λυμένα. Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του μόχθου ο Αλέξης Τσιπρας, βάζει στο στόχαστρο του τη φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτακη.

Ο πρωθυπουργός είπε: «Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει αν μειώνει φόρους, τώρα ο άνθρωπος βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. Την ίδια στιγμή που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε».

Ο πρωθυπουργος κατηγορεί ανοικτά τη ΝΔ, για έλλειψη αξιοπιστίας και για κόλπα υφαρπαγής της ψήφου των Ελλήνων πολιτών τονίζοντας σχετικά:

«Λένε με σχέδιο τους στα επόμενα τρία χρόνια ο κατώτατος θα φτάσει τα 750 δηλαδή υπολογίζουν ανάπτυξη 2% και όχι 4… πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες…. και το δούλεμα έχει το όριο του, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να στηρίζεται σε εύκολες υποσχέσεις».

Ο πρωθυπουργός στου Ρέντη μίλησε με καταστηματάρχες της λαχαναγοράς. Άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους υπενθυμίζοντας πρωτοβουλίες που έλαβε μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του οπως η κατάργηση της διάταξης που οδηγούσε στα κρατητήρια επιχειρηματίες για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ, η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές, η θέσπιση της προστασίας πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες, η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πέσει χρήμα και πάλι στην αγορά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για χρέη ως 300.000€ αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών.

 • Κατάργηση διάταξης που οδηγούσε στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο δημόσιο.
 • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές.
 • Θέσπιση της προστασίας πρώτης κατοικίας και για επιχειρηματίες.
 • Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας
 • Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για χρέη ως 300.000€.
 • Δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, ο Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ μιλά για μετρημένα, σχεδιασμένα και κοστολογημένα μέτρα.

 • Εξαγγείλαμε από 1/1/2020 να μειώσουμε την προκαταβολή φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις.
 • Να μειώσουμε το πρώτο κλιμάκιο του φόρου εισοδήματος στο 20%
 • Να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000
 • Να μειώσουμε τον δεύτερο συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 11%
 • Να αυξήσουμε το συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Σχετική είδηση: Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όχι τα συμφέροντα του μεγάλου πλούτου (video)

Μοιράσου το άρθρο: